Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Није им доста чланство лажне државе: Још једна скандалозна одлука Савета Европе

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINЗаставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) саопштила је да је усвојила препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан СЕ и одлучила да прати испуњавање листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања ЗСО требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтеву тзв. Косова за приступање као постприступна обавеза.
ПС СЕ је оценила да би формирање ЗСО био важан корак да се обезбеди заштита права Срба, док је као велики искорак поздравила спровођење пресуде тзв. уставног суда у Приштини у случају манастира Високи Дечани.
Признајући да је апликација поднета у околностима без преседана, с обзиром на то да један број држава чланица СЕ не признаје тзв. Косово као државу, ПС СЕ је позвала на дипломатију, дијалог и компромис.
ПС СЕ је позвала Комитет министара да обезбеди да чланство тзв. Косова буде без прејудицирања ставова појединих држава чланица у погледу државности Косова.
У саопштењу се наводи и да би чланство у СЕ помогло тзв. Косову да се позабави отвореним изазовима и питањима која изазивају забринутост, као што су јаз између нормативних стандарда и њихове ефективне примене, потреба да се боље заштите права невећинских заједница и неговање климе погодне за поверење, помирење и инклузију, пренео је Танјуг.
Сала за седнице Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
СРБИЈА
Усвојена препорука за пријем тзв. Косова у Савет Европе
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала