- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија позвана на годишњицу искрцавања савезника у Нормандији; Кремљ: Главни празник – Дан победе

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаОбележавање 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији
Обележавање 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Русија је позвана на обележавање 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији 6. јуна, саопштила је агенција Франс прес, позивајући се на организаторе церемоније.
У саопштењу се додаје да, узимајући у обзир околности, руски председник Владимир Путин није позван.
„Међутим, Русија је позвана и биће представљена, како би се одало поштовање значају учешћа и жртви совјетског народа, као и његовом доприносу победи 1945. године“, саопштено је агенцији из компаније „Mission Libération“, која организује церемонију.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је данас на брифингу да Москва још није добила званичан позив Француске за обележавање 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, као и да организатори догађаја нису званично обавестили Русију о одлуци да на церемонију не позову руског председника Путина.
„Иако, не морају чак ни да се оптерећују због тога. Главни празник је Дан победе у Москви 9. маја“, истакао је Песков.
Претходно, лидер француске партије „Патриоте“ Флоријан Филипо, оценио је да Русија обавезно мора бити позвана на тај догађај, као и да је руски народ поднео највише жртава у борби против нацистичке Немачке.
Раније, Путин је, говорећи о одсуству позивнице на догађаје поводом 75. годишњице искрцавања савезника у Нормандији у Другом светском рату, изјавио да ни Русија такође не позива сваког и увек, као ни да он није дежуран гост, те да има довољно обавеза у Русији.
Савезничка војска је почела да се искрцава на северу Француске, у Нормандији, 6. јуна 1944. године, отворивши други фронт против нацистичке војске у Европи. Искрцавање је било највећа десантна операција у историји.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала