- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка одбила да преузме „борбену улогу“ у сукобу Русије и Украјине

© AP Photo / Evan VucciKоординатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби
Kоординатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби  - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2024
Пратите нас
Војна дејства Русије и Украјине и ваздушни напад Ирана на Израел су потпуно различити сукоби и САД не намеравају да играју „борбену улогу“ у Украјини, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
Он је тим речима прокоментарисао изјаву украјинског председника Владимира Зеленског који је за америчку телевизију „Пи-Би-Ес Њуз“ говорио о томе како су Израелу савезници помогли да одбије напад Ирана, те да је Украјина у потпуно другачијој позицији и да сама штити небо.
„То је потпуно другачија битка. Председник (САД Џозеф Бајден) јасно је дао до знања да америчких војника неће бити у Украјини. САД неће преузимати борбену улогу у рату у Украјини“, рекао је Кирби.
Упитан да ли је разлог то што је Русија нуклеарна сила, он је поновио да је то „потпуно другачија битка, другачије су околности“.
Подсећамо, америчка војска је приликом напада на Израел активно обарала иранске дронове и ракете. Притом, Кирби је истицао да се сукоб у Украјини много разликује од ситуације око Израела.
Зеленски је претходно казао да Израел не би могао да одбије масовни напад Ирана без помоћи савезника (САД, Велике Британије и Јордана), који су показали шта значе савезници „на небу, а не на папиру“. Са друге стране се пожалио да савезници Кијева не испоручују довољно војне технике Украјини, која штити своје небо самостално. Зеленски је саопштио да ће Кијев затражити седницу Савета Украјина-НАТО о заштити украјинског неба, испорукама ПВО и ракета.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини спречавају решавање сукоба и директно укључују земље НАТО-а у конфликт.
Погледајте још:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала