- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Европска свемирска агенција планира да изазове прво вештачко помрачење Сунца

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаДелимично помрачење Сунца уочено на заласку у близини Новосибирска.
Делимично помрачење Сунца уочено на заласку у близини Новосибирска. - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2024
Пратите нас
Европска свемирска агенција покренула је програм "Проба-3" у ком ће први пут у историји покушати да изазове вештачко помрачење Сунца. Кључ ове мисије је лансирање два сателита који ће проучавати Сунчеву корону, односно атмосферу која окружује нама најближу звезду, што ће нам омогућити боље разумевање соларног времена.
Највећи изазов овог пројекта је летење сателита у формацији са великом прецизношћу, а искуство које ЕСА буде стекла у оквиру ове мисије биће драгоцено и за будуће пројекте, преноси Јуроњуз.
Летелице "Коронаграф" и "Окултер" биће постављене у формацији чија се прецизност мери у милиметрима, на међусобној удаљености од 144 метра и већој.
"Окултер" ће летети ближе Сунцу и блокираће Сунчев диск, бацајући сенку за други сателит, на исти начин на који Месец ствара сенку на Земљиној површини током правог помрачења.
То ће омогућити да "Коронаграф" фотографише унутрашњи део регије короне, што је због заслепљујуће светлости Сунца немогуће у уобичајеним околностима.
"Проба" је иначе акроним за " Project of Onboard Autonomy", а такође на латинском значи "хајде да покушамо".

Предвиђање соларног времена

Када сателити заврше са фотографисањем, тим на Земљи послаће команду да се сателити раздвоје на довољну удаљеност, како се не би сударили.
Проучавање Сунчеве короне помоћи ће научницима да предвиђају соларно време, као што су геомагнетске соларне олује, које могу да утичу на сателите у орбити, као и на комуникационе и струјне мреже на Земљи.
"То ће нам помоћи да боље разумемо бројне ствари, попут порекла соларних ветрова. И даље има неких питања на која немамо одговор, посебно оних која се тичу спорих ветрова", каже Андреј Жуков, истраживач Краљевске опсерваторије у Белгији.
"Спори ветрови су они који варирају и који нису хомогени и униформни. Још није сигурно одакле потичу", додаје Жуков.
Два сателита се тренутно припремају за коначно спајање у Белгији, одакле ће бити премештени у Индију и лансирани помоћу летелице " Polar Satellite Launch Vehicle" у септембру ове године.
Вреди напоменути да помрачење које ће сателити изазвати неће бити видљиво на Земљи, пише Јуроњуз.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала