- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Смрт у гробу: Научници открили древни облик жртвовања у Европи, али још нагађају о чему се ради

© Fotolia / JoserpizarroЧишћење археолошких налаза, илустрација
Чишћење археолошких налаза, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2024
Пратите нас
Анализом костију пронађених на једном археолошком налазишту у југозападној Француској научници су открили да су пре 5.500 година, током ритуалног жртвовања, древни мештани везали две жене и живе их закопали, односно да су их убили на сличан начин као што то италијанска мафија чини данас.
Антрополози су проучавали необичан положај три женска скелета ископана 1985. године на локалитету у граду Сен Пол Троа Шато и закључили да су две од њих вероватно умрле током тортуре познате као „incaprettamento“, током које су некој особи вежу врат и глежњеви на такав начин да се она на крају угуши због положаја ногу.

Обележавање промене годишњег доба и људских жртава

Стручњаци су такође прегледали скелете са других археолошких налазишта широм Европе и пронашли 20 других случајева сличних жртвених убистава. Ова пракса је вероватно била релативно распрострањена у неолиту или старијем каменом добу.
„Треће женско тело било је у нормалном положају и не знамо како је умрла. Али оно што знамо, јесте да су све три жене сахрањене у исто време“, рекао је антрополог Ерик Крубези са Универзитета Пол Сабатије у Тулузу.
Гробно место је позиционирано у складу са изласком сунца за летњи солстициј и заласком за време зимског солстиција, због чега научници претпостављају да се радило о неком облику жртвовања, односно да су се на том месту окупљали древни људи да обележе промену годишњих доба, што је можда укључивало и људске жртве.

Смрт у гробу

„Увек је постојала идеја о повезаности између нечије смрти и жетве“, рекао је Крубези за Си-Ен-Ен, мислећи на слична веровања која се појављују у другим културама, као што је пракса жртвовања људи међу Инкама у Јужној Америци.
„Наишли смо на исту врсту жртвовања у различитим деловима Европе. И то је веома сурова пракса. Нема крви, нико није убио никога лично. Жртве су се заправо убиле“, каже Крубези.
Иако је немогуће са сигурношћу доказати да су жене на локалитету Saint-Paul-Trois-Chateauxумрле на лицу места, њихов положај (положене једна на другу) указује да су оне намерно постављене и да су вероватно умрле у гробу.
Истраживање под називом „A ritual murder shaped the Early and Middle Neolithic across Central and Southern Europe“ објављено је у часопису „Science Advances“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала