Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко производи дрон самоубицу „комарац-1“ за Војску Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићДрон
Дрон - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Пратите нас
В.д. генералног директора предузећа "Телеоптик Жироскопи“ Зоран Јарић негирао је данас наводе појединих медија да су дронови “камиказе” које користи Војска Србије приватне производње и истакао да се они производе у предузећима Одбрамбене индустрије Србије.
"Дрон самоубица 'комарац-1' производ је Одбрамбене индустрије Републике Србије. На врху технолошке пирамиде у производњи тог дрона налази се Војнотехнички институт Министарства одбране Републике Србије, а остале компоненте су произвеле фабрике одбрамбене индустрије – бојеву главу је произвео 'Крушик' из Ваљева, а сам дрон је произвео 'Телеоптик Жироскопи' из Земуна", објаснио је Јарић у саопштењу.
Додао је да је, осим производње наведеног дрона, у „Телеоптик Жироскопи“ спроведена обука припадника Војске Србије за руковање наведеним дроновима, преноси Танјуг.
"Дрон је испитан у Војнотехничком институту, у Техничком опитном центру и у лабораторијама наших предузећа по свим питањима и доказана је његова потпуна безбедност за употребу, а такође, доказане су и његове оперативне способности у смислу дејства на циљ", истакао је Јарић.
Он је нагласио да је вршено и више бојевих гађања и сва бојева гађања до сада су била врло успешна.
"Такође, са наведеним дроновима се учествује на садашњој вежби 'Вихор 2024'. И у припреми саме вежбе и током саме вежбе имали смо више бојевих гађања, такође, врло успешних, што са једне стране говори о квалитету производа, а са друге стране говори о обучености војника који су прошли обуку у нашој фабрици. Имамо намеру да и даље вршимо производњу и вршимо обуку све до потпуне попуне Војске са дефинисаним количинама наведених дронова", нагласио је Јарић.
Објаснио је и да је „Телеоптик Жироскопи“ фабрика која се бави оптоелектронским системима.
"Овај дрон је, пре свега, оптоелектронски систем, који на себи има, поред моторног дела и електричног дела управљања има камеру преко које руковалац са дроном једноставно види циљ све време до самог дејства и на тај начин ово оружје чини врло убојитим, за било које средство, било који циљ који се налази испред њега. Домет овог дрона је до три километра, а укупно његов боравак у ваздуху може бити до 40 минута. Бојева глава за овај конкретни 'комарац-1' је око једног килограма, а у плану је и више других типова глава и других величина бојевих глава", закључио је Јарић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала