- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен феномен бактеријског вампиризма

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Пратите нас
Неке од најсмртоноснијих бактерија на свету траже људску крв и хране се њоме, а овај феномен научници су назвали "бактеријски вампиризам".
Тим истраживача са Државног универзитета Вашингтон открио је да бактерије привлачи течни део крви, или серум, у коме су нутријенти које она користи као храну, пише Физ.орг.
Како се наводи у студији објављеној у журналу еЛајф, једна од хемикалија која посебно привлачи бактерије је серин, амино киселина која постоји у људској крви, али је и чест састојак протеинских пића.

"Бактерије које уђу у крвоток могу да буду смртоносне. Открили смо да неке бактерије, које најчешће изазивају инфекције у крви, у ствари осећају хемикалију у људској крви и пливају ка њој", каже Арден Бејлинк, професор Ветеринарског колеџа Универзитета Вашингтон и коаутор студије.

Бејлинк и главна ауторка студије Сијена Глен, докторанд на универзитету, открили су да бар три типа бактерије – Salmonella enterica, Escherichia coli и Citrobacter koseri, привлачи људски серум. Ове бактерије су главни узрок смрти људи који имају запаљенску болест црева.
"Откривањем како ове бактерије проналазе изворе крви можемо да развијемо нове лекове да их блокирамо у томе. Ови медикаменти могли би да побољшају животе људи којима прете инфекције крви", рекла је Гленова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала