- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић: Од данас крећемо у формирање владе

© AP Photo / Darko VojinovicЧланови ХДЗ-а након парламентарних избора у Хрватској
Чланови ХДЗ-а након парламентарних избора у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Пратите нас
Андреј Пленковић, председник ХДЗ, релативног победника парламентарних избора у Хрватској, поручио је да је битно да је та странка по трећи пут заредом уверљиво победила на изборима одржаним, како је рекао, захваљујући Зорану Милановићу, у овај бизаран дан.
„Још важније је да од сутра ујутру крећемо у формирање нове парламентарне већине, како би формирали трећу владу“, рекао је Пленковић у седишту странке.
Честитајући другим политичким странкама, Пленковић поручује да ће ХДЗ наставити своју политику која је заштитила грађане од многих криза и сачувала хрватску привреду.
„И управо имајући на уму да су ови избори одржани у захтевним околностима само по себи представља сложен задатак, што смо кампању водили у флагрантном кршењу Устава захваљујући Милановићу, без обзира што смо их поразили, они и даље говоре о некој квази влади националног спаса“, рекао је Пленковић.
И та велика разлика између нас и других политичких странака, поготово ових који су артикулисали свој говор мржње према ХДЗ-у уместо да честитају, формирали су атмосферу која није примерена, приметио је Пленковић.
„Позивам све оне странке које су добиле поверење хрватских грађана, а не показују ову априори искључивост, а ту мислим на СДП, уз све кршење Устава и проливање жучи, да нам се придруже. СДП је освојио само један мандат више у односу на прошле изборе и они не заслужују ни на који начин да воде хрватску владу", рекао је Пленковић.
На овим изборима, казао је, победио је ХДЗ заједно са партнерима.
„Ми ћемо наравно водити рачуна о интересима хрватске државе и привреде, где засигурно има један кључни интерес, а то је гаранција чврсте стабилности, одмах формирање нове владе јер само у овако захтевним и измењеним геополитичким приликама можемо гарантовати стабилност“, казао је хрватски премијер.
Три пута заредом победити на изборима, додао је, итекако је захтевно и зато је време да се сада мало забавимо, јер време је победа и славља.
„А већ од сутра крећемо у нове задатке у националном интересу хрватског народа и хрватске државе“, закључио је Пленковић.
Андреј Пленковић снимљен после гласања - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
РЕГИОН
Незванични резултати парламентарних избора у Хрватској: Највише гласова добио ХДЗ, али нема већину
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала