- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Велики скандал у Америци – доживотна суспензија због коцкања!

© AP Photo / David ZalubowskiЏонтеј Портер
Џонтеј Портер - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Пратите нас
Џонтеј Портер, кошаркаш Торонта, доживотно је суспендован из НБА лиге пошто је утврђено да се коцкао на утакмице своје екипе.
Портер је рођени брат саиграча Николе Јокића из Денвера, Мајкла Портера, а у Торонту је играо код српског тренера Дарка Рајаковића.
Али, то више неће бити случај, после суспензије и истраге коју је спровела НБА лига Портер је доживотно избачен из такмичења.
НБА је саопштила да је истрага открила да је Портер "открио поверљиве информације спортским кладионичарима, ограничавајући сопствено учешће у једној или више утакмица у сврху клађења и клађење на НБА утакмице".
Од јануара до марта, Портер је имао 13 опклада на НБА утакмице користећи налог сарадника.
На све то је играо себе да постигне мање поена од предвиђене границе.
НБА истрага је открила да је Портер пре утакмице 20. марта открио поверљиве информације о свом здрављу једном НБА кладионичару.
Друга особа повезана са Портером дала је 80.000 долара да освоји 1,1 милион долара, кладећи се да ће Портер одиграти лоше и да неће постићи довољан број поена којом би се прешла граница.
Опклада је на крају замрзнута и кладионичари нису добили новац.
Поред тога, од јануара до марта 2024., док је путовао са Репторсима и Репторсима 905, филијалом Торонта, Портер је ставио најмање 13 опклада на НБА утакмице користећи налог за клађење на мрежи сарадника.
Ове опкладе су се кретале од 15 до 22.000 долара, у укупном износу од 54.094 долара.
Укупна исплата из ових опклада била је 76.059 долара, што је резултирало нето добицима од 21.965 долара.
Ниједна од опклада није укључивала ниједну утакмицу у којој је играо Портер.
Џонтеј Портер склоњен је из састава Торонто Репторса 25. марта, пошто се нашао под истрагом услед одређених неправилности у клађењу који су забележени у последњих неколико месеци.
Како је пренео ЕСПН, под сумњом су се нашле опкладе на мечеве који су одиграни 26. јануара и 20. марта, а које се односе на број поена Портера, иначе старијег брата Мајкла Портера Џуниора који заједно са Николом Јокићем носи дрес Денвер Нагетса.
Како наводе амерички медији, на утакмици Торонта и Лос Анђелес Клиперса, која је одиграна 26. јануара, дошло је до повећаног интересовања за клађење на опцију да ће Портер забележити мање од 5,5 поена, 4,5 скокова и 1,5 асистенција.
Те ноћи, Портер је на паркету провео само четири минута пре него што је напустио игру због, како су Репторси рекли, поновног погоршања повреде ока коју је задобио четири дана раније у утакмици против Мемфис Гризлиса. Поменуту утакмицу са Клиперсима завршио је без поена, уз три скока и једну асистенцију.
Слична ситуација поновила се 20. марта у мечу са Финикс Сансима, када је Портер уписао свега три минута пре него што ја завршио меч. Репторси су касније обелоданили да је њихов центар због прехладе изашао из игре и није се више вратио.
Утакмицу је завршио без поена, уз само један покушај ка кошу и уз два скокова, а спортске кладионице су као границу на овом мечу за Потера поставиле 7,5 поена и 5,5 скокова.
Следећег дана, Драфт кингс је известио своје кориснике да су опкладе на Портера донеле највећу зараду кладионичарима од свих понуђених опција за клађење у НБА лиги, баш као што је то био случај и у мечу са Клиперсима. То је пробудило сумњу да је кошаркаш канадског тима укључен у незаконите радње, па је против њега покренута истрага.
Истрага је показала да се коцкао и његова НБА каријера је завршена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала