- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба слика Љиље Лаиновић у галерији „Корњача“: Пејзажи из пригушене носталгије

© из каталога уметницеЈабуке, уље на платну, Љиља Лаиновић
Јабуке, уље на платну, Љиља Лаиновић - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Када је насликала први рад и назвала га „Јабуке“ њен муж, чувени сликар Цветко Лаиновић, после дугог гледања и ћутања рекао јој је :“Жено, боље да сликаш него да куваш“. Данас после три и по деценије, „Јабуке“ су се нашле на насловној страни каталога изложбе Љиље Лаиновић која се отвара 19. априла у 19 часова у београдској галерији „Корњача“.
Иако правница по струци, Љиља Лаиновић је по вокацији истински уметник, будући да је њен сан одувек био сликарство и - сликање за своју душу. И док је за њу стајање пред штафелајем играње и уживање, за критичаре оно представља аутентични рукопис. Отварајући својевремено једну од изложби слика Љиље Лаиновић књижевник Бранимир Шћепановић установио је да је реч о радовима који „као да стижу из неког сна, из давно минулог времена, из пригушене носталгије“.
© из каталога уметницеМотив из приморја, уље на платну, Љиља Лаиновић
Мотив из приморја, уље на платну, Љиља Лаиновић - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Мотив из приморја, уље на платну, Љиља Лаиновић
Ту носталгичност потврђују и густи наноси боје на пејзажима изложеним у „Корњачи“ који су по признању сликарке понекад наношени и дланом, да би се остварила слојевитост и тај њихов препознатљиви затамљени сјај који су још на самом почетку уочили ликовни критичари.
„Ова изложба је посвећена Цветку, мом учитељу, партнеру и животном сапутнику који је рођен 6. априла а напустио нас је 24. Моја изложба сместила се између ова два датума“, каже уметница.
© из каталога уметницеОлуја, уље на лесониту, Љиља Лаиновић
Олуја, уље на лесониту, Љиља Лаиновић - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Олуја, уље на лесониту, Љиља Лаиновић
Сам Цветко Лаиновић давне 2000. године забележио је да се начином сликања Љиља Лаиновић умногоме приближила озбиљним и зрелим сликарима:
„Њен однос према уметности садржи све класичне особине у модерном руху: осећање за чистоту и једноставност ликовне идеје, тихи, скоро сетни ритам облика, зналачки приступ целовитости обраде слике, суздржан колорит, изванредну сигурност у истицању акцента и са друге стране женствено, деликатно занемаривање непотребности“.
Изложба слика Љиље Лаиновић отвара се 19. априла у 19 часова у галерији Корњача. Свечано отварање својим наступом употпуниће наш познати пијаниста Иван Мелеш.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала