- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Народна скупштина Републике Српске усвојила Изборни закон

© AP Photo / Radivoje PavicicСедница Скупштине Републике Српске
Седница Скупштине Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Изборни закон Републике Српске, којим је предвиђено да ће изборе за органе власти у овом БиХ ентитету спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.
За Изборни закон гласао је 51 посланик, 11 је било против, а четири уздржана.
Ступањем на снагу овог закона неће се примењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор народних посланика, делегата Већа народа, председника и потпредседника Републике Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, одборника скупштине града и скупштине општине, градоначелника и начелника општина у ентитету, преноси Срна.
„Разлози за доношење овог закона су потреба унапређења изборног процеса, те јачања поверења грађана на том плану, као и стварање претпоставки за увођење електронске идентификације бирача и бројања гласова“, наведено је у образложењу закона.
Народна скупштина Републике Српске је на посебној седници, у два сата после поноћи, усвојила и Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, чији је циљ да се потпуније регулише спровођење овог облика непосредне демократије.
По хитном поступку усвојен је и Закон о допунама Закона о раду, којим је дефинисано да послодавац може у готовом новцу да исплаћује радницима плату и друга лична примања.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Закон о имунитету Републике Српске, којим се дефинише заштита интегритета законодавних и извршних институција Републике Српске путем утврђивања процедуре позивања на имунитет од кривичне и грађанске одговорности.
Претходно је Народна скупштина Републике Српске усвојила извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године и закључке.
Усвојена је и Одлука о саставу делегације Народне скупштине Републике Српске у Парламентарном форуму Република Србија-Република Српска, преноси РТРС.
Палата председника Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
РЕГИОН
Српска јединствена – све странке препознале шта су црвене линије о Сребреници
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала