- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Перина рабона: Народ хоће спектакл, играчи из сенке режирају – отворена је нова страница фудбала

© AP Photo / Emilio MorenattiБарселона
Барселона - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Атомски фудбал и сијасет голова обележио је четвртфинале Лиге шампиона, али нам је показао и ново лице фудбала. Упркос киши голова, стару-добру фуцу дефинитивно „убијају“ роботизована правила. Ова магична игра као да се претвара само у забаву. Фале још летеће измене и четири четвртине по 25 минута, да прави фудбал потпуно испари.
ВАРови, кварови и остала чуда одавно су „осакатила“ фудбал какав смо познавали, али су роботизована правила којих се слепо придржавају „људи у жутом“ утицала да драж игре буде потпуно угрожена.
Најбоље се то видело у ситуацији када је Румун Иштван Ковач избацио из игре Роналда Арауха због повлачења хитроногог Барколе, који је био надомак казненог простора Барселоне у тренутку када је ПСЖ имао гол заостатка на Монжуику...
Директно хлађење на које је Румун послао штопера Каталонаца креирао је коначни епилог, на шта Ћави није могао да ћути. Осуо је дрвље и камење по судијама, оптуживши их да су недорасли задатку и да су уништили двобој Барселоне и Пари Сен Жермена. Још када на то додамо крајње дискутабилни пенал над Дембелеом који је, према процени Ковача, скривио Кансело, а не зна се ко је кога ударио и ко је први стигао до лопте и што у блиској прошлости тешко да би било за најстрожију казну, јасно је да је фудбал променио лице
Париз је видео пет голова, у реваншу у Барселони пало је исто толико, с тим то је укидањем гола у гостима устоличена једна нова епоха, гладијаторске игре на гол више! Други пар те вечери био је Борусија Дортмунд и Атлетико Мадрид, у првом мечу три гола, у другом шест, заједно са ПСЖ-ом и Барселоном укупно 19 голова у четири меча!
Нема више стратегије и фудбалске игре на 0:0. Раније, судије у ситуацији у којој се нашао Араухо не би доделиле црвени картон, ступило би на снагу слободно судијско уверење, слободна судијска процена, али тога нема, игра је роботизована, а бројна правила, правила, да би нас удавила, мењају саму суштину те магичне игре, под називом фудбал!
Шта тек рећи за надокнаду времена, прво у првом, а онда и у другом полувремену од по неколико минута, што константно претерује мечеве на 100+ минута.
Изгубљена је и драж приликом прославе гола због коришћења ВАР, али то је већ давно испричана прича.
Знате оно, фудбалери се залете да славе, формира се чувена „пирамида радости“, а онда судијски звиждук и видео-провера учине своје.
Сви се „заледе“ и стрепе чекајући, да би повлачењем чувених линија, плавих и црвених код офсајда, или провере да ли је прекршај или рука уследило – лопта на центар за одложено славље, или високо подигнута рука „људи у жутом“ за претходно узалудно славље.
Од фудбала су направили забаву за нове широке народне масе чији надражаји траже непрекидна "дешавања" на терену и који немају стрпљења за "одмеравање" снага и за "досадне" тактичке сударе.
Где се врте велике паре очигледно је неопходно и непрекидно повлађивање очекивањима најшире публике. Неопходни су "блокбастери", спектакли и "високотиражне" утакмице са 5 плус голова по мечу. Народ и друштвене мреже траже преокрете, велеобрте, виралне детаље, комедију и драму... А све то мора и да се режира.
Отворена је нова страница фудбала.
Шта је следеће, видећемо већ у новом колу...
Тренер Игор Дуљај - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
СПОРТ
Дуљај замолио да га не зову током дербија – сетио се Декија и пожелео Стефану брз опоравак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала