- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Последња „сламка“ поражених Украјинаца: Подижу балоне које Руси скидају као - врапце

© AP Photo / Chad FishИлустрација
Илустрација
 - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Покушај Оружаних снага Украјине да изврше напад на Русију помоћу балона наоружаног експлозивним направама руски експерти карактеришу као „ваздушни тероризам“. Циљ је убити, начинити материјалну штету, посејати панику. Војни стручњаци оцењују да се „дављеник хвата за сламку, а кијевски режим се држи - балона”.
Ефикасни напади Оружаних снага Русије на локације за производњу дронова у Украјини, немогућност оживљавања сопствене одбрамбене индустрије, као и недостатак западне помоћи доводе украјинску војску у критичну ситуацију и приморавају је да „пpеђе“ на балоне. Експерти наглашавају терористичку природу кијевског режима, који врши неселективне нападе – не гађају само војне циљеве, него и цивиле и читава стамбена насеља.
„Зашто су они почели да прелазе на балоне? То није због доброг живота, већ зато што очигледно немају довољно наоружања. Они се хватају за све чиме могу да изврше напад на Русију. Сада тим средствима они прибегавају. С обзиром на величину корпе овог ваздушног балона он може да понесе експлозив од 10, па чак и 20 килограма - то је онда прилично озбиљан напад... Ово је такав „ваздушни тероризам“, али то непријатељу неће донети победу“, каже руски војни експерт Виктор Баранец.
Поред тога, што је коришћен за терористички напад, украјински балон такође може да има и друге задатке - извиђачке.
Такође, такви балони се користе и као лажне мете. Ако ветар иде у правом смеру, Оружане снаге Украјине могу да покрену читав рој сличних објеката, маскирајући друга средства која користе у нападу, упозоравају експерти. Дакле, у том случају то су лажни циљеви за одвлачење пажње руских система противваздушне одбране.

Кијев је и раније користио „балоне – терористе“

Руски војни стручњаци напомињу да је тема употребе балона, сонди или аеростата у војне сврхе била веома актуелна током Хладног рата. Од педесетих година прошлог века, земље НАТО-а су их активно лансирале на територију СССР-а. Њихова специфичност је била у томе што су носили извиђачку опрему, мерили ниво радијације и слично.
Међутим, украјински „балони-терористи“, како их називају руски стручњаци, носе експлозивне направе, што је потврдило и руско Министарство одбране које је саопштило да су Оружане снаге Украјине у уторак покушале да изврше терористички напад на Курску област помоћу балона, који је оборен.
Војни експерти употребу балона на врућ ваздух од стране украјинске војске називају „егзотичним покушајем“.
„Ово није први пут да се ово дешава. Први случај су наши ПВО системи забележили 27. марта. И такав исти ваздушни балон, мале величине, такође је оборен. Овде морамо рећи каква је то ствар и које функције обавља. Може имати функцију репетитора, може да има извиђачку функцију, може да носи опрему за навођење артиљерије или ракетних бацача. Али на крају, овај балон носи експлозив и стога може да има некакву ударну функцију“, каже Баранец.
Балоном је, према његовим речима, тешко прецизно управљати.
„Знате, ова ствар је фактички неконтролисана, јер потпуно зависи од смера ветра. Противник прати правац ветра који треба да струји у нашем смеру и тек онда пушта балон, јер у супротном може да одлети негде према Кијеву. Ова ствар је фактички неконтролисана“, објашњава руски експерт.

Русија са лакоћом „буши“ украјинске балоне

Поједини војни блогери наводе да је балон изгледао као метеоролошка сонда и да је био опремљен контролном електроником, ГПС уређајем са укуцаним координатама и експлозивом, а експерти објашњавају да балон ради на врло једноставан начин. На балон се везују неке високоексплозивне гранате, нека врста експлозивних направа, а потом се на одређени град испушта смртоносни терет.
Циљ кијевског режима је застрашити људе и показати да могу да се освете, односно да власти нису у стању да заштите своје становништво, кажу стручњаци.
„У уређај за управљање уноси се задатак лета, где се не указује један, појединачан циљ – рецимо, тенк, топ, ракетни бацач, штаб и тако даље. У задатку лета указује се насељено место и тај балон, аутоматски контролисан, ако ветар дува у потребном смеру, лети до одређеног насељеног места, где својим електронским очима проверава задатак и испушта експлозив. То је његова функција. Само да се науди, наштети, посеје паника међу цивилним становништвом“, каже Баранец.
Балони, којима Оружане снаге Украјине покушавају да нападну руску територију, опаснији су од дронова због велике носивости и зато што се не могу лако уочити, што је, оцењује Баранец, озбиљан проблем.
„Мале је величине, од два до пет метара, можда до седам-осам метара. Нема озбиљну рефлектујућу површину, па се не види на радарима. Детектује се углавном визуелно, уз помоћ обичног двогледа или специјалном оптичком опремом“, објаснио је војни експерт.
Према речима Баранеца, Русија сада мора пажљиво да контролише небо уз помоћ извиђачких дронова, и авиона, и хеликоптера.
Ти балони су мали, споро се крећу и практично су невидљиви за радаре, па је са таквим циљевима теже борити се. Употреба противваздушних система попут С-400 против таквих балона је као да се „топом гађа врабац“, кажу стручњаци, али уништавање таквих циљева може се ефикасно извршити помоћу артиљерије малог калибра или митраљеза постављених на хеликоптере.
„У зависности од висине лета овај балон се може оборити. Ако је низак лет може бити оборен чак и аутоматском пушком ‘Калашњиков’ или митраљезом, а може бити оборен и великокалибарским митраљезом ‘Владимирова’. Ако лети на већим висинама у акцију могу да ступе и наши системи ‘панцир’ или ‘тор’, а посебно ‘панцири’, јер тако чувамо скупе ракете…“, каже Баранец, истичући да је за руску авијацију то лака мета.
Погледајте и:
Руски војници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Украјински фронт ће се срушити на лето
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала