- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Предлог закона о помоћи Украјини прошао процедурално гласање у Представничком дому Конгреса САД

CC0 / Unsplash/Louis Velazquez / Конгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Предлог закона о пружању војне помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, конфисковању замрзнуте руске имовине ради њихове фактичке предаје Кијеву, као и о увођењу додатних санкција Кини, прошао је процедурално гласање у Представничком дому америчког Конгреса.

Није искључено да би Представнички дом могао да одобри овај пакет већ у суботу.

Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон изјавио је да више није имао могућност да одуговлачи разматрање питања помоћи Украјини и другим страним савезницима САД од стране конгресмена.
„Ово није идеалан предлог закона, није онај који бисмо саставили да су Представнички дом, Сенат и Белу кућу под контролом републиканаца. Ово је најбољи могући производ у текућим околностима“, рекао је он новинарима.
Џонсон је објаснио да у Представничком дому постоји довољна већина како би се у најскорије време превазишла његова блокада и предлог закона изнео на гласање, који је Сенат раније усвојио на захтев Беле куће.
Демократска фракција у горњем дому Конгреса већ је сигнализирала да је спремна да обезбеди оперативно одобрење пакета. Након тога, потписаће га амерички председник Џозеф Бајден и ступиће на снагу.
Процедуралном гласању претходила је кратка расправа о овим предлозима закона, који су затим обједињени у један пакет. Иницијативу да се у овом облику формализују додатна издвајања из федералног буџета САД за војне потребе Украјине, Израела и Тајвана, представио је председавајући Представничког дома Мајк Џонсон.
Џонсон је 17. априла представио текстове предлога закона укључених у пакет, а из којих је следило да ће помоћ Кијеву бити дата на кредит.
Амерички председник Џозеф Бајден (из табора демократа) у почетку је био против фрагментације захтева његове администрације за војну помоћ Украјини, Израелу и Тајвану, да би накнадно подржао Џонсонову иницијативу.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала