- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија је дипломатским каналима пренела Израелу да Иран не жели ескалацију

CC BY 4.0 / M. Hasan Zarifmanesh/FarsNews / Simorgh satellite carrier (cropped image)Запуск ракеты-носителя "Симург" с тремя спутниками в Иране
Запуск ракеты-носителя Симург с тремя спутниками в Иране  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Русија је пренела Израелу да Иран не жели даљу ескалацију, а Москва се нада да то не жели ни Израел, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Одржани су телефонски контакти између руководства Русије и Ирана, између наших представника и Израелаца. Јасно смо схватили у тим разговорима и пренели Израелцима да Иран не жели ескалацију. Он не може да не одговори на најгрубље кршење међународног права и статуса дипломатског представништва, али не жели ескалацију“, рекао је Лавров у интервјуу радио станицама Спутњик, Говори Москва и Комсомољска правда.

Он је истакао да су сви стручњаци управо тако и оценили одговор Ирана на напад Израела на конзулат у Дамаску почетком априла.
Такође је напоменуо да Иран не поседује нуклеарно оружје.
„Западне земље желе да припишу Ирану напад нуклеарним оружјем, које он не поседује. То потврђује ИАЕА. Иран је земља која се највише проверава од свих потписника Споразума о неширењу нуклеарног оружја“, истакао је руски министар.
Разговори на Западу о наводној жељи Ирана да направи нуклеарно оружје покушај су да се скрене пажња светске заједнице са Газе на нови циљ, рекао је Лавров.

„Чини ми се да су жеља и циљ – скретање пажње светске заједнице са онога што се дешава у Сектору Газа где је хуманитарна катастрофа, где многи специјални известиоци Савета за људска права УН већ говоре о геноциду, да је циљ да скрену пажњу на Иран као претњу“, рекао је он.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
РУСИЈА
Интервју Лаврова за Спутњик: Запад у агонији и хистерији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала