- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД ставиле вето на пријем Палестине у Уjедињене нације

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су ставиле вето на нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација да „држава Палестина буде примљена у чланство у Уједињеним нацијама“.
Британија и Швајцарска биле су уздржане, а преосталих 12 чланица Савета безбедности - Словенија, Сијера Леоне, Русија, Јужна Кореја, Мозамбик, Малта, Јапан, Француска, Гвајана, Еквадор, Кина и Алжир - гласало је „за“.
За усвајање резолуције потребно је девет гласова за, уз услов да ниједна од пет сталних чланица (САД, Велика Британија, Француска, Русија и Кина) не гласа против.
Палестински представници осудили су одлуку САД да уложе вето, оценивши је као „неправедну, неетичку и неоправдану“, пренео је Ројтерс.
Израелски министар спољних послова Израел Кац захвалио се САД на одлуци да ставе вето.
„Срамотни предлог је одбијен. Нема награде за тероризам“, рекао је Кац.
Заменик представника САД при УН Роберт Вуд је након гласања истакао да су САД „одлучно радиле да подрже државност Палестине у контексту свеобухватног мировног споразума који би трајно решио израелско-палестински сукоб“.
„Дуго смо позивали палестинске власти да предузму неопходне реформе како би помогли у достизању спремности за државност и напомињемо да Хамас, терористичка организација, тренутно има моћ и утицај у Гази, саставном делу државе предвиђене овом резолуцијом“, рекао је Вуд и додао да је то нерешено питање које оспорава испуњење критеријума да се подносилац захтева сматра државом.
Он је навео да је председник САД Џозеф Бајден од почетка рата у Појасу Газе говорио да се одрживи мир у региону може постићи само помоћу решења о две државе.
Руски амбасадор при УН Василиј Небензја оценио је да су коришћењем вета САД показале „шта заиста мисле о Палестинцима“.
„Циљ је да се сломи воља Палестинаца, да се једном за свагда натерају да се потчине окупаторској власти, да се претворе у слуге и другоразредне особе, а можда и да их једном за свагда отерају са њихове територије“, рекао је Небензја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала