- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

У сусрет Васкрсу: Пројекција документарца снимљеног у Високим Дечанима у Руском дому у Београду

© Фото : Спутњику уступио Милош Ковић / Манастир Високи ДечаниМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Документарни филм „Победилац смрти“, снимљен у манастиру Високи Дечани на Косову и Метохији, премијерно ће бити приказан 25. априла у Руском дому у Београду.
Филм говори о данима последње седмице у васкршњем посту, која је још позната као Страсна или Страдална, као и о Васкрсењу Исуса Христа. Снимке богослужења и манастирског живота у дане Страсне Седмице и Васкрсења снимила је продукцијска кућа “Cinnamon production” из Београда 2009. године.
Значај дана Страсне седмице објашњен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног Триода Свете Велике Седмице, из беседа Светог Јована Златоустог, Светог владике Николаја Жичког и Светог оца Јустина Ћелијског.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је у време рада на једној фази филма 2010. године био администратор Епархије рашко-призренске, у филму објашњава смисао свих најважнијих догађаја последње седмице Христовог живота на земљи, његовог страдања за нас и значај Васкрса, саопштено је из Руског дома.
Догађаји из Страсне Седмице и непосредно после Васкрсења, описани у Јеванђељима, у филму су илустровани фрескама са зидова дечанске цркве, пошто је у богатом дечанском фрескопису детаљно осликано све што се у те велике дане догодило са Христом, додаје се у саопштењу.
Хуманитарна пројекција биће одржана у организацији и на иницијативу добротворне организације „Српска омладина за Космет“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала