Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто НАТО „опкољава“ Србију

© AP Photo / Vadim GhirdaВоенные США во время учений на авиабазе Михаила Когэлничану, Румыния
Военные США во время учений на авиабазе Михаила Когэлничану, Румыния - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Гомилање НАТО снага на КиМ и у БиХ са тешким наоружањем никако није добар знак нити им је намера да чувају мир што им је у опису посла, каже генерал Владимир Лазаревић.
Командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у Босни и Херцеговини (Мисија ЕУФОР Алтеа), након што су урадили комплетну ревизију КФОР-а и дошли до закључка да им треба не само више снага, него и тешке опреме на терену.

НАТО груписање око Србије

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић ову вест је назвала забрињавајућом, а са њом се слаже и саговорник Спутњика Владимир Лазаревић, генерал-пуковник Војске Југославије, некадашњи командант Приштинског корпуса ВЈ и командант Треће армије ВЈ.
Он за за Спутњик каже да је јасно да НАТО уместо да ствара мир, постаје све већи реметилачки фактор.
„Сасвим је јасно да НАТО окружује Србију и да трупе размешта где су Срби. Намера је очигледно не само да се заплаши наш народ да би их раселио, посебно са КиМ, већ и да демонстрира моћ над нама како би нас опоменуо да они бране поменуте територије,“ сматра Лазаревић.
По његовом мишљењу, НАТО не обавља своју функцију заштитника мира већ негог ко уноси немир.

Застрашивање али и претња

„Јасно је да се трупе у БиХ повећавају због онога што се дешава у Уједињеним нацијама и онога што би могло да се деси као последица те могуће одлуке. С друге стране, они одавно полако али сигурно додају своје трупе у БиХ али и на КиМ под разним изговорима. Што значи да можда имају неки план,“ оцењује Лазаревић.
Оно што му није јасно јесте чињеница да НАТО види проблем на Балкану а не тамо где га је направио, каже генерал имајући у виду Украјину и додаје да овакве намере Алијансе могу да се схвате само та организација жели да са ових територија дејствује даље.
„Није јасан разлог зашто им је потребно тешко наоружање. Не кажу против кога је оно усмерено и ко је њима претња. Тако да свашта можемо да закључимо. У сваком случају, гомилање НАТО трпа и опреме није добар знак,“ закључује Лазаревић.
Командант НАТО снага за Европу Кристофер Каволи објаснио је да су покренуте бар две фокусиране мисије Алијансе са циљем прикупљања више информација и бољег разумевања дешавања на КиМ и у БиХ. Он је оценио да етничке тензије у БиХ имају потенцијал да ескалирају и дестабилизују регион Западног Балкана јер РС, како тврди, настоји да ослаби државну власт и односе БиХ са ЕУ и НАТО, одржавајући блиске везе с Русијом.
Трупе Стратешких резервних снага (СРФ) ЕУФОР-а су већ у Босни и Херцеговини, а сада је стигла и њихова тешка војна опрема. Планирано је да ове снаге врше патроле широм БиХ са припадницима Оружаних снага БиХ.
Погледајте и:
Снаге Кфора постављају бодљикаву жицу око зграде општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
СРБИЈА
„Забрињавајућа вест“: Ана Брнабић о јачању трупа НАТО у БиХ и на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала