- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Земље Г7: Русија би могла да оконча украјински сукоб већ данас

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Пратите нас
Москва може да оконча сукоб у Украјини „већ данас“, саопштили су министри спољних послова чланица Г7 након састанка на Каприју.
Према мишљењу аутора саопштења, објављеног након састанка шефова дипломатија Г7 у Италији, Русија би „већ данас могла да заврши“ украјински сукоб.

Истовремено, министри су поново захтевали да Москва повуче своје снаге са територија које Запад сматра украјинским, упркос референдума који су тамо одржани, на којима се већина становника изјаснила за уједињење са Русијом.
Поред тога, саопштено је да ће земље Г7 наставити да уводе санкције против Русије, као и грађана и компанија из других земаља који јој помажу у области војно-индустријског сектора.

Најважније тачке документа:

– Шефови дипломатија Г7 позвали су финансијске институције да одустану од подршке руског војно-индустријског сектора.
– Земље Г7 наставиће да раде на коришћењу замрзнуте руке имовине у интересу Кијева, у складу са законима и међународним правом. Суверена имовина Русије остаће замрзнута све док Русија „не плати штету коју је нанела“.
– Министри спољних послова Г7 наставиће да предузимају мере како би се пооштрило поштовање ограничења цена руске нафте. Земље су обећале да ће реаговати на кршења ограничења, између осталог и путем увођења „додатних санкција“ против оних који се баве „преварантским методама“ приликом транспорта руске нафте.
– Земље Г7 повећаће помоћ Украјини у сфери одбране, а такође развијају производне и логистичке могућности за пружање помоћи Кијеву.
– Земље Г7 намеравају да помогну у јачању капацитета ПВО Украјине.
– Министри су позвали све земље да смање увоз енергената из Русије и изразили су намеру да наставе да врше притисак на приходе Русије од енергетике и других сектора привреде.
– Земље Г7 намеравају да инсистирају на максималној подршци такозване украјинске „мировне формуле“ у свету.
– Министри су изразили велику забринутост због испоруке робе двоструке намене из Кине у Русију. Поред тога, представници Г7 позвали су Кину да изврши притисак на Русију како би завршила операцију у Украјини.
– Министри су такође позвали лидере земаља Г7 да размотре опције за смањење зависности од Русије у сфери нуклеарне енергије која се користи у мирољубиве сврхе.
– У документу се изражава забринутост због тога што је Москва повукла ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања. Министри позивају Москву да настави да поштује мораторијум на нуклеарна тестирања.
–Министри спољних послова Г7 такође одбијају да признају да је Украјина умешана у терористички напад у „Крокус сити холу“ у Москви.
Погледајте још:
Застава Швајцарске - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
РУСИЈА
Швајцарска неће помагати Г7 у тражењу замрзнуте руске имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала