Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борут Пахор: Нудим свој план за наставак дијалога Београда и Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Словеније Борут Пахор
Председник Републике Словеније Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2024
Пратите нас
Некадашњи словеначки председник Борут Пахор, који би могао да замени Мирослава Лајчака на позицији изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, изјавио је да је тај дијалог застао због недостатка поверења, а да он нуди свој план како да се то поверење врати и дијалог настави даље.
На питање шта би променио у дијалогу и где види решење, Пахор је за „Косово онлајн“ одговорио да то сада не може да каже, али да је заинтересован за место специјалног изасланика ЕУ.
„Не могу то сада рећи, док процес не буде покренут. Одлучио сам се да идем у тај процес и онда ћу, ако прихвате ту одлуку, рећи и понудити све своје референце, дати свој план. Дијалог је у застоју, постоји недостатак поверења и треба наћи начин да се уз веће поверење иде даље“, рекао је Пахор.
Напоменуо је да без напретка у дијалогу ни Косово ни Србија не могу постићи ништа за своју сигурнију будућност.
На питање да ли је могуће да цео Западни Балкан буде у ЕУ 2030. године, признао је да то вероватно није могуће, али да без оптимизма ни 2050. година неће бити реална година.
„Оптимизам је постојао 2004. године, данас не постоји. Моје излагање на скупу, када сам рекао за 2030. годину, није наишао на аплауз, јер нико не верује да ће 2030. године бити спремна ни ЕУ ни државе у региону. Али, ако наставимо тако, онда ни 2050. регион неће бити у ЕУ. А, време истиче“, указао је Пахор у Љубљани, где је његов Институт „Пријатељи Западног Балкана“ организовао скуп „Западни Балкан у ЕУ“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала