- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Све што Србима недостаје имали су пре осам векова: То је оно - небеско

© Фото : Спутњику уступила Продукција СветлоборСцена из филма "Небеско"
Сцена из филма Небеско - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2024
Пратите нас
Живимо у времену када је неопходно да се ојача дух нашег народа, да нас тај дух ојача, учврсти. Све што нам сада недостаје имали смо пре осам векова. На сваком месту потребно је промовисати праве вредности, а оне су у целој нашој богатој историји, посебно у светој лози Немањића. Покушао сам да то представим новим генерацијама.
Ово за Спутњик каже Марио Гламазић, редитељ филма „Небеско“ који је инспирисан духовним наслеђем српске владарске лозе Немањић.
„Идеја да снимам родила се из љубави према светородној лози, поготово према родоначелнику Стефану Немањи кога највише волим и ценим“.
Млади редитељ верује да је разумео важност подвига великог жупана, а снимање филма био је његов подвиг. Рад на пројекту трајао је пет година, није имао помоћ државе.
„Пројекат су помогли пре свега моји пријатељи, Небојша Дугалић који се одазвао позиву и још једном показао да је велики глумац, а пре свега велики човек. Помогао је и костимограф Стефан Савковић који је урадио целу линију владарских костима за овај филм, али и Иван Лазић, председник Свебор савеза Србије, који је сазвао коњицу и витезове да помогне продукцију филма“.
© Фото : Спутњику уступила Продукција СветлоборЛука Радовић игра једну од главних улога, дечака Душана
Лука Радовић игра једну од главних улога, дечака Душана - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Лука Радовић игра једну од главних улога, дечака Душана

Небојша Дугалић највећа подршка

Да би се еминентни глумац Небојша Дугалић, који је стално заузет, појавио у његовом остварењу које треба да препознају млађи гледаоци, Гламазић је чекао две године:
„Како смо укључили камере, да га коначно снимимо, у том тренутку почиње киша. Господин Неша чекао је уморан, по хладноћи у колима пет сати. До четири ујутро смо чекали да снимање крене. Некако је Бог благословио да стане киша и успели смо да урадимо све што је било потребно“.
Небојша Дугалић игра краља Радослава, али је и наратор филма. Редитељ каже да је најостељивије било одабрати глумце који ће и изгледом и карактером представити наше светитеље.
„Одлучио сам се да за већину ликова Немањића одаберем глумце који су натурчици, који пре тога нису имали искуства. Размшљао сам да би неки познати глумац био то што јесте, гледалац можда не би могао да га повеже са неким од Немањића“, објашњава.
Тако Светог Саву сјајно игра Душан Вујошевић, Свету Анастасију Снежана Секулић Савковић, Светог краља Владислава Стеван Томовић. Хаџи Александар Ђуровић појављује се у улози Стефана Првовенчаног.
© Фото : Спутњику уступила Продукција СветлоборКсенија Милосављевић и Лука Радовић
Ксенија Милосављевић и Лука Радовић  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
Ксенија Милосављевић и Лука Радовић

Љубав као најјача сила

Много је важних и великих владарских лоза у историји, али је мало оних које су готово у целости канонизоване. Овај филмски документ доноси њихово духовно искуство. Сценарио је саткан од писаног предања самог Стефана Немање, Светог владике Николаја Велимировића, Светог Јустина Ћелијског и Светог Серафима Саровског. Филм је и прича о љубави, која је изнад свега.
„Кроз дечју призму, дечју машту враћамо се осам векова уназад. Кроз дечје очи сагледао сам све њихове врлине, због којих су и постали светитељи. У свом том сагледавању, деца садашњице крунишу љубав као најјачу силу на свету“, открива редитељ.
Његов циљ је да млађе генерације кроз филм увиде важност правих тема којима треба да се баве, а млади глумци који носе главне улоге за Спутњик кажу да су изненађени подршком коју су имали док су радили на пројекту, посебно својих вршњака.
„Иако моју генерацију интересују другачије теме, имао сам огромну подршку пријатеља, огромну подршку одељења и породице. Значиле су ми те речи“, каже Лука Радовић.
Његова партнерка на филму, Ксенија Милосављевић, која такође има 17 година, каже да су о Немањићима доста знали, знање су понели из основне школе, али сада су схватили другу димензију владавине те породице:
„Овај филм нас је подстакао да сазнамо више. Што је најважније, спознали смо духовну тежину коју породица Немањић носи, чији је она заправо представник. Мислим да ће филм све подстаћи, поготово млађе генерације, да сазнају што више о нашој историји“.
Филм „Небеско“ је снимљен уз благослов и подршку епископа крушевачког Давида. У биоскопима је од 18. априла.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала