Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Сребреница ће пореметити односе у региону

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIЦАлександар Вучић и Џејмс О Брајан
Александар Вучић и Џејмс О Брајан - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2024
Пратите нас
Сребреница ће пореметити односе у региону, то је одлука једног народа против другог народа БиХ, противправно је измештено из СБ УН, истакао је председник Србије Александар Вучић после састанка са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном.
Вучић је рекао је да је билатерална сарадња Србије и САД, и политичка и економска, све боља, али да су по питањима Косова и Метохије, као и по питању Сребренице ставови две земље различити.
"Када је у питању Косово и Метохија, у мало чему смо сагласни. Сагласни смо у томе што је веома важно да мора бити очувани мир и стабилност. И са српске стране, ја сам обећао да ће се Србија понашати одговорно и озбиљно", рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном.
Председник је додао и да постоји добра сарадња и са командантом КФОР-а Осканом Улуташем и као и са целим КФОР-ом.
"У свему другом имамо различите ставове, када је реч о Косову и о Сребреници", нагласио је Вучић.
„Много лажи долази о наводном рату, о неком нападу Србије, тешко је свакодневно одговарати на бесмислице и лажи. Сребреница ће пореметити односе у региону, то је одлука једног народа против другог народа БиХ, противправно је измештено из СБ У; истакао је Вучић.
„Питање је покренуто на 29-годишњицу, гле чуда. И није уперено против Срба, него је онако. Ми Срби то нисмо тако разумели, супротставићемо се у УН колико можемо“, додао је Вучић. И када будемо изгубили у СЕ, и кад формално будемо изгубили у УН, када се и то буде десило мораћемо да дигнемо главу и боримо се за економски напредак Србије, истакао је Вучић.
Захвалан сам господину О'Брајану што је рекао да је страховито важно и да је изузетно снажна обавеза коју Приштина мора да испуни - стварање Заједнице српских општина (ЗСО). Та обавеза је велика и снажна већ 11 година. Већ 11 година је мртво слово на папиру. Више од 4.000 дана нас лажу сви заједно", рекао је Вучић.

О'Брајан: Косово је обећало да ће спровести обавезу да оснује ЗСО

"Косово" је обећало да ће спровести обавезу да оснује ЗСО, што је од кључног значаја да Срби на КиМ схвате какав ће им бити живот, рекао је помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајан.
"Учинићемо све што је у нашој моћи да испунимо то обећање", рекао је амерички званичник и додао да очекује да ће то бити тема разговора и у Њујорку.
"Имао сам добар разговор са Вучићем данас, видећу се и са другим представницима друштва, укључујући и патријарха", додао је О'Брајан.
Он је говорио и о резолуцији о Сребреници.
"И у мојој земљи је било много разговора о нашој сопственој историји, као и о Сребреници. Био сам део оних који су организовали први тим и истраживали убиства у Сребреници , то јесте злочин, али многи починиоци су били у истражном поступку и осуђени су. Најтежи део истраге тада су нам снаге РС и Србије гарантовали безбедност и званичници Србије ишли с нама. И данас као и тада морамо да се суочимо с истином, тада смо били партнери и данас треба да будемо", поручио је представник Стејт департмента.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала