- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Где ће у ствари да заврши америчка „помоћ“ Кијеву од 61 милијарде долара

© Tanjug / AP Photo/J. Scott ApplewhiteПро- палестински протести испред Капитола у Вашингтону.
Про- палестински протести испред Капитола у Вашингтону. - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Додатна помоћ Украјини од близу 61 милијареде долара завршиће у војно-индустријском комплексу, пре свега Америке, а нешто од наоружања ће стићи у Украјину. У војном смислу то неће представљати никакву разлику на самом бојном пољу, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Представнички дом америчког Конгреса, у којем превласт имају републиканци усвојио је нацрт закона о додатној помоћи Украјини од скоро 61 милијарде долара.

Помоћ Украјини за наставака пљачке америчких грађана

Та додатна војна помоћ више служи за унутрашње политичке ствари у Сједињеним Америчким Државама, сматра Павловић.
„Једне су финансијске, да они који пљачкају грађане САД наставе да их пљачкају, а они су повезани са том обавештајно-финансијском војно-индустријском структуром. Друго је да се покаже како Америка чврсто стоји иза своје политике надмоћи у свету која реално на терену више не постоји. Ако би се иоле озбиљније сагледале ствари онда би се видело да Америка трпи у дипломатском смислу пораз за поразом, од гласања у Уједињеним нацијама до губљења утицаја широм света код оних држава које су јој иначе биле наклоњене. Тако да је то углавном везано за њихове унутрашње потребе, а Украјина је отишла странпутицом и никаква јој помоћ са стране не може бити ослонац да се извуче из те странпутице.“
Једино тотална промена политике и успостављање добрих односа са Руском Федерацијом могу нешто битно променити у Украјини, додаје Павловић.

Израел – полуга за слање помоћи Украјини

Представнички дом је на ванредној седници разматрао низ нацрта закона, укључујући и оне о додатној помоћи Украјини, подршци Израелу и Тајвану, као и јачању санкција Русији и Ирану.
Доњи дом америчког Конгреса је прошле среде, уместо да као Сенат подржи захтев Беле куће на пакет помоћи од укупно 95 милијарди долара, објавио три одвојена нацрта – помоћи Израелу, Украјини и савезницима у Индо-пацифичком региону.
Разбијање пакета помоћи од 95 милијарди долара на три дела, Павловић објашњава намером да увуку Израел у ту причу, јер је једино преко те полуге могуће давати додатну помоћ за Украјину.
„Ствари се погоршавају за Израел јер губи на свим фронтовима. Суштински је у врло великом проблему против Хамаса и директно није ништа урадио, а нанео је себи штету у сукобу са Хезболахом јер се сад показало да Иран може успешно да гађа најзаштићеније тачке које постоје у Израелу својим ракетним системима. У том смислу је притисак у Америци да се мора одобрити помоћ, а она је повезана са укупним пакетом помоћи и Украјини и то је био притисак под којим су републиканци ипак рекли: Ајде, нека у овом тренутку то иде. Сигурно је било и огромног личног лобирања од конгресмена до конгресмена да би се на крају ипак дошло до већине која је потребна.“
Тако да је везивање помоћи за Израел у ствари полуга преко које се цела ствар прогурала, а како се Израелу ствари погоршавају онда је то омекшало став републиканаца и помоћ је прошла, оцењује Павловић.

Игра крупног капитала

Према његовим речима, питање војне помоћи Израелу, Украјини и Тајвану апсолутно је небитно за одлучивање грађана на предстојећим председничким изборима у САД.
„То је потпуно игра крупног капитала, нема никакве везе са изборима и неће се ниједан бирач опредељивати за овог или оног кандидата зависно од тога да ли је или није ова помоћ усвојена“, закључио је Павловић.
Погледајте и:
Опело украјинском војнику на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Специјална операција у Украјини
Западни медији: Нова америчка помоћ неће променити положај Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала