- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски државни врх у Јасеновцу: Политика сећања на злочине мора да се усади у образовни систем

© Wikipedia / PetarM Споменик у Јасеновцу
Споменик у Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Хрватски државни врх предвођен премијером Андрејем Пленковићем и председником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем, представници националних мањина, антифашисти и преживели заробљеници, одали су данас пошту жртвама усташког логора Јасеновац, колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Цвет, код којег су положили по један цвет.
Пленковић је рекао да је од суштинске важности да се политика сећања на најстрашније злочине угради у хрватски образовни систем, како би млади на време могли да формирају своје ставове.
„Поново смо овде у Јасеновцу, на 79. годишњицу пробоја из усташког логора. Још једном смо дошли да осудимо тоталитарни систем, најгоре злочине почињене током другог светског рата, да одамо пошту жртвама, свима онима који су невино страдали овде, али и у другим логорима током Другог светског рата“, рекао је Пленковић.
Он је подсетио да је Хрватска протеклих годину дана председавала Међународним савезом на сећање на Холокауст (ИХР).
„Тема нашег председавања је била будућност сећања, јер долазимо у ситуацију да је број преживелих страдалника све мањи. Зато смо као држава која председава ИХР-ом добили смер рада на политици сећања. Изузетно је важно да се управо та политика сећања на најстрашније злочине тоталитарних система угради у наш образовни систем, где сви млади на време добију праву и истиниту информацију, како би могли правовремено да формирају ставове убудуће“, додао је он.
Комеморација се одржава у знак сећања на 22. април 1945. године, када су логораши из злогласног усташког логора Јасеновац покушали у очајничком јуришу на стражаре да се докопају слободе, али је у томе успело само 169 од њих 1.073.
Усташки логор Јасеновац био је највећи концентрациони логор по броју затвореника и страдалих на подручју Независне државе Хрватске (НДХ).
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала