- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Колико је новца украдено Русији и какав ће бити одговор: Главна питања о конфискацији имовине у САД

© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаАмерички долари
Амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Амерички политичари прешли су са претњи на дела. Они су још у јануару најавили да ће конфисковати новац руске Централне банке, који је у њиховој земљи био замрзнут и искористити га за подршку Украјини. И сада је предлог закона усвојен. О којем износу се ради и колика ће бити штета за Русију?
1. Шта се догодило?
Представнички дом америчког Конгреса одобрио је нацрт закона који омогућава да се заплењена руска имовина користи за помоћ Украјини. Предлог закона ће ускоро размотрити Сенат, а потом ће бити стављен на сто председника Бајдена.
Односно, Русији још нико ништа није одузео. Али процес је покренут и нема сумње у исход.
2. Замрзнута имовина Руске Федерације: колико новца може бити заплењено?
Американци би могли запленити 4-5 милијарди долара (овај износ је наведен у закону). То су златне и девизне резерве Руске Федерације које су чуване у америчким банкама и које су замрзнуте након почетка специјалне војне операције.
Како ће тачно Украјина добити овај новац, још није сасвим јасно. Део ће јој бити предат у виду кредита, а део, можда, као војна помоћ.
3. Да ли је ово много?
Не. Након почетка специјалне војне операције западне земље (као и Јапан и Аустралија) блокирале су око 300 милијарди долара руских златних и девизних резерви. Испада да ће Американци запленити око 1,5 одсто од укупне суме.
Међутим, није ствар у износу, већ није природно красти туђе.
4. Како ће Русија одговорити на заплену имовине?
Руске власти су више пута говориле да конфискација резерви неће проћи некажњено. Министар финансија Антон Силуанов је обећао: „Сви корацији који се тичу наше имовине добиће симетричан одговор. Према његовим речима, у Русији је замрзнута страна имовина у вредности од око 300 милијарди долара. Реч је о улагањима страних (укључујући и америчке) инвеститора у руске хартије од вредности, као новцу западних компанија на руским рачунима итд. Многе стране компаније, укључујући и оне у државном власништву, имају филијале у Русији.
Дакле, Русија има чиме да одговори. Али руске власти су више пута истицале да им је, пре свега, стало до интереса земље. За разлику од њих, САД конфискацијом руског новца, пре свега, наносе штету својој репутацији: сада ће страни инвеститори сто пута размислити пре него што оставе новац у Америци.
Највероватније, прво што ће руске власти учинити јесте да поднесу тужбу међународним судовима – о томе је говорио портпарол Кремља Дмитриј Песков. А, након тога ће уследити и други потези.
5. Шта је са остатком имовине?
Лавовски део руских златних и девизних резерви – око 200 милијарди долара – налази се у Европи. Он је такође замрзнут у фебруару 2022. године. Американци одавно траже да Европска унија конфискује овај новац, али Стари свет се опире.
– Прво, Европљани се плаше да ће, као одговор, бити конфискована имовина која је замрзнута у Русији. Друго, ако Европа конфискује руске резерве, онда ће почети одлив кинеског, арапског и другог капитала из еврозоне, која већ има озбиљне проблеме. Зато се Европљани свим средствима одупиру конфискацији руске имовине“, објаснио је економиста Алексеј Бобровски радију „Комсомољска правда“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала