- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је Јокић стигао у Денвер: Смешна прича и један папир који је пресудио

© AFP 2023 / PATRICK T. FALLONНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Од дечака са вишком килограма до једног од најбољих кошаркаша данашњице, добро је позната прича Николе Јокића, а после девет година боравка српског аса у Денверу власник Нагетса испричао је како су се заправо одлучили да доведу данас прослављеног Сомборца.
Никола Јокић изабран је 2014. године као 41. пик на НБА драфту, али није одмах отишао у најјачу кошаркашку лигу на свету већ је остао и наредну сезону у Меги.
За долазак у Денвер није му био довољан само таленат јер је имао конкуренцију с обзиром на то да је место првог центра било „резервисано“ за Јусуфа Нуркића.
Како су се Нагетси на крају одлучили за српског аса испричао је Џош Кроенке, власник Денвера.
„Прича је веома смешна, ако ти неко каже да је знао тада, лаже. Сећам се да сам седео са Тимом Конелијем и Артурасом Карнишовасом и да су ми рекли да има један момак ког треба да погледам. Рекли су ми да жели да остане још годину дана у Европи. Ми смо хтели што више младих играча. Питао сам их зашто жели да остане, објаснили су ми да је то најбоље за његов развој. Показали су ми снимак, носио је дрес у некој розе боји, није могао да скочи уопште, али је хватао лопту тако лако, било је видљиво да му је кошаркаши ИQ већи од свих. Дошао је у лето 2015. године. Мој отац има сјајне приче из тог периода, да је Никола био у теретани са својом браћом. Променио је дијету, исхрану. Тада смо имали и Нуркића ту и нисмо могли да одлучимо шта да радимо са њима двојицом, обојица су били талентовани центри са одличним вештинама“, рекао је Кроенке у подкасту Мајкла Портера џуниора.
Није било лако направити одабир између Јокића и Нуркића, али данас су Нагетси свесни да су поступили добро.
„Лига је ишла у том смеру ниже петорке, са шутерима са свих страна, било је још екстремније него сад. Сви су преко ноћи хтели да буду Вориорси. Нисмо могли да играмо са Јокићем и Нуркићем у исто време. Имало је то неке предности, али је њима тешко било да чувају противничке играче, посебно када играју са четири бека. Морали смо да станемо, размислимо и да донесемо одлку. После Николине прве сезоне, почела је друга и схватили смо тада да морамо да изаберемо. Обојица су стартни центри“, додао је Кроенке.
Пресудио је један папир.
„Јусуфов уговор био је близу истека, аналитичари су анализирали одређене бројке, поређења. Онда је стигло то поређење на основу одређених ствари. На папиру је писало 'играч А' и 'играч Б' и поређење у њиховој другој сезони. Једина разлика је то што је први играч две године старији. Могли сте јасно да видите да су бројке другог играча боље у свим категоријама. Рекао сам им тада 'Океј, покушаћу да погодим и да кажем да је играч Б' Никола' и питао сам их да ли је други играч Нуркић или неко други из НБА лиге. Одговор је био, то је Лери Бирд“, испричао је Кроенке.
Доказао је потом Јокић да је направљен прави избор јер је Денвер добио двоструког МВП-а и што је још важније титулу до које је тим прошле године предводио управо српски ас.
Нуркић је 2017. године трејдован у Портланд одакле је прошле године прешао у Финикс.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
СПОРТ
Индијско чудо од детета се угледа на Новака: „Најбољи менталитет у свим спортовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала