- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патријарх Кирил о забрани уласка у ЕУ: Као да то може да ме уплаши

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил објаснио је санкције које су му уведене тиме да је Руска православна црква изабрала „другачији цивилизацијски пут развоја“, што нервира Запад. Патријарх је рекао да га неће уплашити забрана уласка у друге земље.
„Да ли је патријарх прекршио законе, увредио некога? Сарађивао сам, комуницирао са владама, са јавним организацијама, све је било у реду. Зашто, онда? Јер данас патријарх води народ – он води духовно, он води цркву, која иде другачијим цивилизацијским путем развоја. Ми својим развојем, својим системом вредности изазивамо друге“, рекао је поглавар Руске православне цркве.
Патријарх је сугерисао да санкције могу бити повезане и са страхом од представљања „јаке алтернативе“.
„Да ли сада забрањују патријарху да путује у иностранство? Као да би могли да ме уплаше тим. Патријарх је један од ретких људи који је током свог живота посетио више од 120 земаља на свим континентима у различитим историјским епохама. Све сам видео, све чуо, имам довољно искуства да живим до краја живота са овим искуством“, додао је он.
После 24. фебруара 2022. године, Велика Британија, Чешка, Канада, Литванија и Украјина увеле су санкције патријарху Кирилу због његове подршке специјалној војној операцији. Власти Чешке и Пољске позвале су на увођење ограничења на нивоу Европске уније. Када се разговарало о шестом пакету санкција, усвојеном у лето 2022. године, ЕУ је искључила патријарха са листе, на захтев Мађарске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала