- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински или западни пилоти на ловцима Ф-16 - свеједно је, биће оборени

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Русија ће лако моћи да онеспособи америчке ловце Ф-16 у Украјини, ако ти авиони уопште буду стационирани у тој земљи, пошто је већина украјинских аеродрома оштећена у ракетним нападима руске војске. Не искључује се да би, рецимо, Румунија или Пољска могле да послуже као база за Ф-16, а да ће уместо Украјинаца западни пилоти летети на тим авионима.
У том случају ће и аеродроми тих земаља постати легитимна мета за руске снаге.
Очекује се да ће први авиони Ф-16 већ овог лета бити испоручени Кијеву. Међутим, руски експерти указују на то да Украјина немани пилоте, ниинфраструктру за такве авионе. За то је потребан аеродром са пистом, са командним торњем, радарске станице, техничко-оперативни део где ће се авиони припремати за лет и одржавати, постројење за пречишћавање авио керозина, складишта за ракете и тако даље. Самим тим, за стварање наведене инфраструктуре могу се користити територије суседних земаља, сматрају стручњаци.
Украјински војни аеродроми су редовна мета за руске снаге. Аеродром у Староконстантинову у Украјини, који је припреман за дочек америчких авиона Ф-16, ове недеље је поново гађан. Сергеј Лебедев, координатор организације која делује у интересу руских власти на територији коју контролише Украјина, потврдио је да је било напада на тај аеродром, који служи за обуку украјинских пилота и да је део здања на аеродрому уништен.
„Пре свега, видимо да се спремају и одвијају испоруке Ф-16, a спрема се и одговарајућа база за њих. Ово је прва ствар коју би светска јавност требало да зна. Разговори о томе да се ствара коалиција која ће се бавити испорукама већ су иза нас – у току је организација. У растављеном или неком другом облику Ф-16 ће бити предати Украјини. Што се тиче стручњака који морају да обезбеде подизање авиона у ваздух, они се, свакако, морају налазити директно на тим аеродромима, а такође треба да имју адекватне писте за Ф-16. Трећа важна тачка је обезбеђење пилотирања - потребни су пилоти. Највероватније ће то бити људи из других земаља са борбеним искуством. Дакле, видимо да Оружане снаге Украјине набављају авионе Ф-16 и покушаће да их уведу у борбене редове“, каже руски експерт Андреј Кошкин.
Француски експерт за авијацију и бивши пилот Сирил де Латре изјавио је да канадски и амерички професионални пилоти из приватних војних компанија могу бити регрутовани за пилоте ловаца Ф-16 у Украјини, ако ти авиони буду испоручени.
Руски експерти такође не искључују могућност да ће тим авионима управљати пилоти из НАТО земаља.

Аеродроми за Ф-16 постају легитимна мета

Осим тога, најављено је да ће украјински пилоти пролазити обуку у Румунији, где је у новембру прошле године отворен Центар за обуку пилота из савезничких земаља за управљање борбеним авионима Ф-16. Румунија обезбеђује своју ваздушну базу и пратећу инфраструктуру, Холандија обезбеђује ловце Ф-16, а амерички концерн „Локид Мартин“ - инструкторе и одржавање авиона. Тренутно је у ту земљу пребачено 11 авиона Ф-16.
Москва је више пута напоменула да пребацивање Ф-16 кијевском режиму неће битно утицати на ток специјалне операције, пошто је руска војска већ научила да се носи са западном опремом. Владимир Путин је рекао да ће Русија уништавати те авионе као што данас уништава западне тенкове, оклопна возила и другу опрему, укључујући ракетне системе, а уколико се ти авиони користе са аеродрома трећих земаља „они постају легитимна мета за нас, ма где се налазили“.
Авиони Ф-16 такође могу да носе нуклеарно наоружање и Москва ће то узмети у обзир приликом организовања борбеног рада.
Руски војни експерти кажу да се у Центру за обуку пилота у Румунији украјински пилоти могу проћи обуку, али је за те летове потребан добро опремљен аеродром. Чим се тако нешто таква инфраструктура појави у Украјини, Русија ће покренути ракетне ударе по тим објектима, а ако ти авиони полете са румунске територије, онда би њихови аеродроми и Центри за обуку могли да буду нападнути.
Према мишљењу аналитичара, при избору локације за украјинске Ф-16, главни критеријум ће бити близина украјинске границе.

Ако буде испоручен Ф-16 ће бити уништен у Украјини

Руски експерти подсећају да је свако западно оружје које је испоручено Кијеву представљано као „супероружје“ које ће помоћи украјинским снагама да порази Русију, али се догодило супротно – то наоружање je уништенo. Сигурни су и да ће Ф-16 бити још једaн скуп тип технике који ће бити неповратно изгубљена у борбама у Украјини.
Ти авиони могу бити уништени у ваздуху, или системима ПВО или ракетама ваздух-ваздух великог домета, а Оружане снаге Русије такође имају средства за уништавање аеродрома у трећим земљама, упозоравају стручњаци.
Кошкин такође подсећа на упозорење Русије да ће ловци Ф-16 постати легитимна мета Руске Федерације ако их Запад испоручи за борбу у зони специјалних операција.
„У то да Запад активно помаже Украјини и наставља да испоручује оружје и војну технику, штавише технолошки најнапреднију и најскупљу, више нема сумње. Рекли смо да је Ф-16 за нас циљ, што значи да ћемо их уништити – то је главна ствар“, закључио је Кошкин.
Русија сматра да испоруке оружја и војне технике Украјини ометају регулисање ситуације у тој земљи и директно увлачи НАТО земље у сукоб, што се карактерише као „играње ватром“. Кремљ је навео да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
РУСИЈА
Путин: Русија нема намеру ни да ратује против НАТО-а ни да напада Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала