- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из артиљеријског оруђа гијацинт у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозија у Харкову

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 788. Руске снаге ПВО обориле су током претходног дана украјински авион Су-25, 213 дронова и пет авионских бомби „хамер“, саопштило Министарство одбране Русије. Руска група „Запад“ заузела је током ноћи положаје украјинске војске на купјанском правцу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:02 21.04.2024
Сједињене Америчке Државе нису закасниле са пружањем војне помоћи Украјини, али њихово одлагање има последице, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си.
„Још није касно, али одлагање има реалне последице“, рекао је он.
Шеф алијансе је напоменуо да су без америчког оружја Оружане снаге Украјине пет до десет пута инфериорније у ватреној моћи, а такође имају дефицит система ПВО и муниције за њих.
У недељу је шеф Комитета за обавештајне послове америчког Сената Марк Ворнер рекао да би Вашингтон могао да настави испоруке војне помоћи Украјини до краја следеће недеље. Поред тога, он је потврдио да ће оне укључивати и оружје дугог домета, односно ракете Атакамс.
20:20 21.04.2024
Експлозија је одјекнула у Харкову, јављају украјински медији.
Шта је била мета напада, није саопштено.
18:43 21.04.2024
Русија има све неопходне ресурсе да зада „завршни ударац“, који ће довести до пораза кијевског режима, пише Глобал Тајмс.
„Независно од тога, да ли ће за то бити потребне недеље, месеци или године, Русија има све могућности политички, економски и војно да зада завршни ударац (у Украјини)“, наводи се у тексту.
Напомиње се да би војни пораз био најгори сценарио за европске и америчке изборе и да би поткопао поверење у дотичне политичаре. Аутор чланка сматра да би рационална опција била да се Запад окрене дипломатији и да исправи катастрофалну трајекторију ситуације у Украјини.
„Ако се сва заобилазна решења заиста покажу као ћорсокак, онда је боље пожурити са признањем реалности на терену него да се одлаже“, закључено је у тексту.
17:51 21.04.2024
Сједињене Државе би до краја наредне недеље могле да почну са новим испорукама оружја Украјини, укључујући оперативно-тактичке ракете "атакамс", изјавио је шеф комитета за обавештајне послове Сената Марк Ворнер у интервјуу за Си-Би-Ес.
Он сматра да ће сенатори у уторак-среду усвојити и послати на потпис америчком председнику Џозефу Бајдену предлог закона о издвајању 61 милијарде долара Кијеву, који је у суботу усвојио Представнички дом.
Он је потврдно одговорио на питање да ли ће испоруке укључивати и оружје дугог домета, подсећајући да се предлогом закона директно налаже председнику САД да испоручи "атакамс" Украјини.
„Колико ја знам, администрација се припремала последњих неколико месеци... за испоруке Атакамс. То је укључено у овај предлог закона“, рекао је сенатор.
16:55 21.04.2024
Гађан је логистички објекат у Одеској области, саопштио је начелник регионалне војне администрације Олег Кипер на свом Телеграм каналу.
„После ручка су балистиком гађали Одеску област, поново је на мети био транспортно-логистички објекат лучке инфраструктуре“, написао је он.
Тип објекта и размере уништења нису наведени.
Као одговор на нападе Оружаних снага Украјине на цивилне циљеве, руске трупе редовно изводе циљане нападе на положаје Оружаних снага Украјине и плаћеника, као и на инфраструктуру: енергетске објекте, одбрамбену индустрију, војну администрација и комуникације Украјине. Истовремено, секретар за штампу председника Дмитриј Песков је више пута наглашавао да војска не напада стамбене зграде и јавне установе.
16:45 21.04.2024
12:48 21.04.2024
12:36 21.04.2024
У Одеси је одјекнула експлозија, јављају украјински медији.
12:22 21.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у шест области Украјине: Одеској, Николајевској, Кировоградској, Дњепропетровској, Полтавској и Харковској.
12:04 21.04.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије
Јединице групе „Запад“ заузеле су повољније положаје. Погинуло је и рањено до 50 украјинских војника, а уништено је борбено возило пешадије и два аутомобила. Током контрабатеријске борбе уништена је хаубица М777 и два артиљеријска оруђа М119, две хаубице „мста Б“, самоходно артиљеријско оруђе „акација“ и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“, четири хаубице Д-30, противтенковски топ МТ-12 „рапира“, борбено возило за ракетни систем „град“ и радарска станица АН/ТПКу-50;
Јединице „Јужне“ групе снага ослободиле су село Богдановка у Доњецкој Народној Републици и побошљале положаје у првим редовима. Такође су одбијена два контранапада код Часовог Јара и Красно у ДНР. Погинуло је и рањено до 440 украјинских војника, а уништена су три аутомобила и возило ракетног система „оса АКМ“. Током контрабатеријске борбе уништено је артиљеријско оруђе Д-20, борбено возило ракетног система „град“, две станице за радиоелектронско ратовање „нота“ и пет пољских складишта муниције украјинске војске;
Група снага „Исток“ заузела је повољније положаје и уништила људство украјинске бригаде и територијалне одбране. Погинуло је и рањено до 100 украјинских војника, а уништена су два оклопна возила, пет аутомобила, пет хаубица ФХ-70, хаубица Д-30 и две станице за радиоелектронско ратовање „нота;
Јединице снага „Центар“ побољшале су тактички положај и одбиле осам контранапада. Украјинске снаге изгубиле су до 360 војника, оклопно возило и осам аутомобила, хаубицу М777 и складиште горива за војну технику;
Јединице групе „Дњепар“ уништиле су место концентрисања људства бригаде украјинске гарде и територијалне одбране. Погинуло је и рањено до 50 украјинских војника, а уништена су четири аутомобила и самоходно артиљеријско оруђе М107;
У протекла 24 часа оборен је украјински војни авион МиГ-29 на аеродрому „Дњепар“, као и командни пунк, радар и лансер за систем С-300ПС;
Руске ПВО снаге су током протеклог дана уништиле осам ракета „хајмарс“ и „ураган“ и 194 украјинска дрона.
11:59 21.04.2024
Боевой расчет тяжелой огнеметной системы Солнцепек на одном из полигонов Минобороны РФ - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Руски ракетни системи ТОС-1 и ТОС-2 у акцији
11:56 21.04.2024
Руски новинар Владимир Соловјов објавио је снимак како руска војска одвлачи са ратишта заробљени украјински тенк „леопард 2“.
„Следећа станица – парк ‘Патриот’“, написао је Соловјов испод снимка.
Парк „Патриот“ је војно-патриотски парк културе и рекреације, који се налази у близини града Кубинкау Московској области. У парку површине од више од 5 хиљада хектара налази се музеј авијације (укључујући ваздухопловну базу „Кубинка“), музеј оклопних возила, музеј артиљерије и спортски објекти.
10:32 21.04.2024
Министарство одбране Русије објавило је снимак заузимања украјинских положаја на купјанском правцу.
09:02 21.04.2024
Руска војска у Севастопољу је на једном од бродова одбила напад противбродске ракете. Од фрагмената који су пали избио је мањи пожар, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.
08:41 21.04.2024
Зграда америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Специјална операција у Украјини
Русија у УН: Нова америчка војна помоћ неће спречити крај кијевског режима
08:13 21.04.2024
Сједињене Америчке Државе разматрају слање додатних војних саветника у америчку амбасаду у Кијеву, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„Током читавог сукоба, Министарство одбране је разматрало и прилагођавало наше присуство у земљи у зависности од безбедносних услова. Тренутно разматрамо слање неколико додатних саветника за проширење одељења за војну сарадњу у амбасади“, рекао је Рајдер за „Политико“.
Портпарол Пентагона је напоменуо да саветници неће обављати војне дужности, већ ће саветовати и подржавати владу и оружане снаге Украјине.
Рајдер није навео колико се саветника планира да буде послато у амбасаду, међутим, према изворима листа, њихов број би могао да буде и до 60.
07:25 21.04.2024
Три украјинске беспилотне летелице уништене су изнад Вигоничког, Дубровског и Навлинског округа Брјанске области, саопштио је губернатор области Александар Богомаз. Он је додао да у нападу дронова није било жртава и материјалне штете.
07:18 21.04.2024
Канадски премијер Џастин Трудо и пољски председник Анджеј Дуда разговарали су о пружању даље помоћи Украјини, саопштила је прес служба шефа канадске владе.
Стране су „потврдиле своју сталну подршку Украјини“ и разговарале о опцијама за пружање даље помоћи Кијеву, прецизира се у саопштењу.
07:16 21.04.2024
Хаубице „мста Б“ Источне групе руских снага уништиле су на јужнодоњецком правцу оклопне циљеве Оружаних снага Украјине прецизном муницијом „краснопољ“.
07:12 21.04.2024
Системи ПВО оборили су две украјинске беспилотне летелице у Брјанској области, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала