Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић стигао у Њујорк, сутра учествује на седници Савета безбедности УН

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић стигао је у Њујорк, где ће у понедељак представљати Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће бити представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду УНМИК-а.
У извештају који је објављен на сајту УН, а који треба да буде размотрен сутра на седници СБ УН, Гутереш је навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.
Председник Вучић ће током боравка у Њујорку обавити и низ консултација са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.
Председник Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да је посебно забринут због те резолуције, јер зна шта то значи и како ће она пореметити односе у региону и најавио да ће се Србија супротставити усвајању резолуције свом својом снагом.
"Не заборавите, то је донето као одлука једног народа против другог унутар БиХ. Не заборавите да је то питање измештено из Савета безбедности у Генералну скупштину противправно, јер то питање припада Савету безбедности, а не Генералној скупштини", истакао је Вучић.
Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш је у свом редовном шестомесечном извештају о раду Мисије УН-а на КиМ, за период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.
Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.
Гутереш је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".
У октобру прошле године одржана је последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.
Седница СБ УН одржава се у понедељак од 10 часова по источноамеричком времену, односно од 16 сати по средњоевропском времену у седишту УН-а.
У делегацији са председником Вучићем је и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала