- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бањалука обележава Дан града - кључеви града Вучевићу и Дачићу

© Sputnik / Бранко МаксимовићБањалука
Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Бањалука данас обележава Дан града, у знак сећања на 22. април 1945. године, када је град ослобођен од окупатора у Другом светском рату, а поводом овог једног од најзначајнијих датума у историји града честитке су упутили председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
Поводом Дана града и 79. годишњице ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом светском рату, Додик је поручио да жели да се овај датум и у будућности обележава као велика победа и да се очува слобода.
Он је истакао да је Бањалука током свих ових година градила и стекла репутацију успешног административног, економског, универзитетског, спортског, политичког и културног центра чије знаменитости и богато историјско наслеђе представљају извор поноса за локално становништво, али и за целу Републику Српску.
„Уз истрајну подршку републичких институција уверен сам да ће руководство Бањалуке радити на стварању повољног амбијента за живот и рад свих њених грађана, те у том смислу поздрављам сваку иницијативу која води развоју и просперитету“, написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је честитку грађанима и руководоству Бањалуке поводом Дана града, 22. априла, и истакла да је највећи град у Републици Српској у сарадњи и уз подршку републичких институција постао препознатљив центар.
Цвијановићева је истакла да је радује чињеница да је Бањалука постала град потенцијала и великих могућности који интензивно напредује, да би на најбољи начин одговорио на потребе становника.
„Поводом 22. априла, Дана града, упућујем вам срдачне честитке, са жељом да Бањалука настави са развојем и просперитетом, на добробит свих њених грађана и Републике Српске“, навела је Цвијановићева.
Она је нагласила да Дан ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом светском рату представља један од најзначајнијих датума у историји града, те да је то прилика да се са посебним пијететом сете ослободилаца, као и значаја слободе, мира и стабилности.
Дан града Бањалука слави се у знак сећања на 22. април 1945. године када је град ослобођен од окупатора у Другом светском рату.
Програм обележавања Дана града почеће у 18.00 часова у Парку „Младен Стојановић“, уз највећу торту спремну за све посетиоце, преноси РТРС.
У среду ће бити одата почаст херојима, а на свечаној академији уручене градске награде и признања.
Кључ града са Повељом „Почасни грађанин града Бањалука“, између осталих, добиће министар одбране Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и постхумно генерал Момир Талић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала