- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Конфисковање руске имовине у корист Кијева ─ незаконито, уследиће реципрочне мере

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Конфискација замрзнуте руске имовине у корист Кијева је незаконита радња која ће бити предмет реципрочних мера и правног поступка, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Ово је задирање у државну имовину, у приватну имовину. То никако не треба доживљавати као неку правну радњу, ово је противзаконито. И, сходно томе ће, на овај или онај начин, а) бити предмет неких реципрочних дејстава, и б) предмет судског поступка. И једно и друго ће бити веома сложен процес, али ће нанети велику штету економским интересима Сједињених Америчких Држава“, објаснио је Песков новинарима.

Он је напоменуо да се о овоме активно говори и у Сједињеним Америчким Државама и у Европи. Песков је указао и на позив за трезвеније разматрање оваквих питања директорке Европске централне банке Кристин Лагард, која је рекла да би таква одлука потенцијално могла да доведе до краха постојећег економског система. Кремљ такође сматра да „ово није ништа друго до слом свих темеља економског система“.
„Уколико се такве мере реализују, наравно, многе земље и многи инвеститори ће десет пута размислити пре него што било шта уложе у америчку економију или тамо чувају своја средства“, додао је Песков.
Представнички дом САД одобрио је 20. априла предлоге закона о пружању војне помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, конфисковању замрзнуте имовине Русије за њихову фактичку предају Кијеву, као и увођењу додатних санкција Кини. Обим пакета је 95 милијарди долара и укључује, између осталог, 60 милијарди долара за Украјину, 26 милијарди долара за Израел и хуманитарну помоћ цивилима у зонама сукоба, укључујући и Појас Газе. Сада предлоге закона мора да одобри амерички Сенат, а њихово разматрање почеће 23. априла.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала