- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Молера у Србији све мање, заказују се месецима унапред, а цене само расту

© Фото : Pexels/Photo by Malte Luk молер
молер - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Пролећно време је ове године поранило, а са сунчаним временом и сређивање кућа и станова. Они који, међутим, уређују своје домове налазе се пред великим изазовом - како наћи слободног молера.
Овај проблем је годинама изазов за многе широм Србије. Зато је Лозничанин Владо Пољаковић на време резервисао мајсторе.
„Пре неких пола године отприлике смо направили неки договор и ево, били смо стрпљиви, а и они су да кажем испоштовали договор“, каже Владо Пољаковић из Лешнице код Лознице.
Пословођа Игор Костадиновић напомиње да је потражња за молерима велика, а да је ово занимање постало дефицитарно на тржишту.
„Клијент, уколико позове сад, отприлике за два-три месеца бисмо могли можда, у зависности од обима посла, све зависи од тога, али отприлике два-три месеца мора да чекају“, додаје Костадиновић.
Месецима се чека и у другим градовима. У Новом Саду и Смедереву треба се најавити бар месец у напред, у Краљеву и Зрењанину и до три, јер исти мајстори раде и унутрашње и фасадске радове, а фирмама које запошљавју молере приоритет су велики послови на зградама.
„Полако са тржишта обичан човек нестаје као муштерија. Нажалост, многи сами то раде код куће. Али ето, и поред свега тога ми имамо посла пошто, напомињем поново да нас је веома мало“, наводи Рудолф Тапаи, власник грађевинске фирме у Зрењанину.
Цене расту годинама. Од 50 динара по квадратном метру, колико је коштало пре пандемије, до минимум 150 динара у Нишу и Краљеву. У Новом Пазару је у просеку евро и по, Смедереву и Новом Саду два евра по квадрату. Краљевачка фирма последњи пут је цене повећала почетком године, када је повећан и минималац.
„Цене су скочиле, нажалост по наше грађане, опет за неких тридесетак одсто. Кажем опет због недостатка радне снаге на тржишту и због заштите коју наши суграђани захтевају. Значи, захтевају педантност једну која пре мислим да није била на овом нивоу“, каже молер Миодраг Јовановић.
После великих поскупљења током пандемије, цене материјала су се прошле године стабилизовале, а стиропор и металне конструкције су и јефтиније од макџимално достигнутих, пренео је "Дневник".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала