- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

На Западу анализирају: Какве задатке би могли да обављају европски војници у Украјини

© AP Photo / Frank AugsteinUkrainian volunteer military recruits take part in an urban battle exercise whilst being trained by British Armed Forces at a military base in Southern England, Monday, Aug. 15, 2022
Ukrainian volunteer military recruits take part in an urban battle exercise whilst being trained by British Armed Forces at a military base in Southern England, Monday, Aug. 15, 2022 - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Слање европских војника у Украјину било би „нормална реакција“ на сукоб пошто он подрива стабилност у Европи, а војници европских земаља могли би да обављају различите задатке, пише амерички лист „Форин аферс“.
Према мишљењу аутора чланка, европски војници би у региону западно од Дњепра, који је под контролом Оружаних снага Украјине, могли да обављају борбене задатке као што су:
-јачање потенцијала ПВО распоређивањем војника, обезбеђивањем опреме или преузимањем команде над системом ПВО;
-деминирање и уклањање муниције која није експлодирала;
-патролирање дуж делова украјинске границе са Белорусијом и Придњестровљем, као и обалом Црног мора. Према подацима аутора чланка, то би ослободило више од 20.000 украјинских војника;
-осигуравање безбедности црноморских лука Украјине (Одеса, Јужни и Николајев);
Војници европских земаља, како се истиче, могли би да испуњавају и неборбене задатке као што су: логистика, одржавање и поправка војне технике коју Украјини шаљу западне земље или обучавање украјинских војника.

У чланку се наводи да би европски војници могли да преузму на себе и заштиту територија западно од Дњепра, на пример Одесе. Уколико би европски војници преузели извршавање таквих задатака, то би омогућило великом броју украјинских војника да учествују у борбама на контакт линији, истичу аутори текста.

„Присуство европских војника подигло би морал украјинског народа и уверило би их да је будућност њихове земље – у Европи“, оцењују аутори чланка.
Они такође сматрају да је ризик од тога да ће распоређивање европских војника у Украјини у било ком својству довести до ескалације сукоба – преувеличан јер, како тврде, Русији не би одговарало да употреби нуклеарно оружје и да ратује против неколико европских земаља истовремено.
Разговори о слању европских трупа у Украјину активирали су се након што је француски председник Емануел Макрон рекао крајем фебруара да тај сценарио није искључен. Како је додао, европске снаге би могле да обављају „неборбене задатке“. Међутим, низ земаља НАТО, укључујући САД и Немачку, саопштили су да немају такве планове, док су балтичке земље и Пољска подржале разговоре о слању трупа у Украјину.
Кремљ је упозорио да је, уколико се војници НАТО земаља појаве у Украјини, сукоб Русије са Алијансом неизбежан.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала