- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја упозорио: Ако се Албанци не зауставе, сукоби на Балкану могу експлодирати

© AP Photo / Yuki IwamuraВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Сукоби на Балкану могли би да уђу у „врућу фазу“ ако се не зауставе акције Албанаца на КиМ и њихових западних покровитеља, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Он је истакао да је Русија изузетно забринута због ситуације на КиМ и у региону у целини, јер она наставља да деградира. Руски дипломата је додао да је колективном Западу све теже да прикрива „очигледно системско етнички мотивисано насиље“ приштинских власти.

„Ако се не зауставе акције косовских Албанаца и њихових западних покровитеља, ако их не натерамо да поштују међународно право и траже компромисе са Београдом, сукоби на Балкану, који тињају већ неколико деценија, могли би да уђу у 'врућу фазу'. Западне земље и њихови повереници сада, пред нашим очима, активно стварају све услове за ту савршену олују, како у српско-косовском, тако у босанском контексту. Позивамо све чланице УН да заузму одговоран и принципијелан став и да им не попуштају у томе“, рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН о КиМ.

Он је подсетио да још увек нису одговарали косовски Албанци који су умешани у привођење сарадника Унмика Михаила Красношчекова 2019. године којем су тада нанете тешке телесне повреде. Још један руски службеник мисије Андреј Антонов је 2021. године незаконитом одлуком покрајинских „власти“ проглашен за персону нон грата, додао је руски дипломата.
„Данас је госпођа Османи то, наравно, прећутала у свом обраћању“, приметио је Небензја.
Такође је додао да „централна улога УН у решавању косовског питања не би требало да подлеже било каквим сумњама“.

„Потрага за решењем за Косово треба да буде у складу са резолуцијом СБ УН 1244, прихватљива за Београд и на крају треба да добије одобрење Савета безбедности“ закључио је он.

СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
СРБИЈА
Жустар одговор Вучића после излагања Османијеве, реаговао и Небензја: Овде сте као приватно лице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала