- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак је најбољи на свету – пети Лауреус за Србина!

© AP Photo / Manu FernandezНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, добитник је Лауреус награде за спортисту године и то по пети пут. Српски тениски ас изабран је за најуспешнијег спортисту за 2023. годину, у којој је освојио три гренд слем трофеја, а играо је и финале Вимблдона. Ђоковић који је крунисан у Мадриду, изједначио се тако са рекордером Роџером Федерером.
Новак није узео учешће на Мастерсу у Мадриду, али је дан уочи свечане церемоније био специјалан гост Реал Мадрида за "Ел Класико" са Барселоном, где су били још и Карлос Алкарас, Рафаел Надал, Том Брејди и Енди Гарсија.
Не само што је Ђоковић у 36. години успео да освоји нове три гренд слем титуле, од укупно реркодне 24, већ је и годину завршио први, и то по осми пут, а узео је укупно седам титула, уједно је постао и најстарији светски број један. Престигао је претходног рекордера Роџера Федерера.
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
СПОРТ
Фуриозни Хамад „окренуо“ Француза и остао у игри за Мадрид
Управо је Швајцарац до сада био неприкосновен са пет титула у избору Лауреус за спортисту године. Сада је и Новак, који је претходно добијао признање 2012, 2015, 2016. и 2019. године стигао до петог Лауреус признања.
Награду му је уручио легендарни Том Брејди.
„Добро вече свима. Нереално је да ми ти предајеш награду, ти си мој спортски херој, мој пријатељ. Велика је част да ми ти предаш ову награду. Последњих сат и по времена гледам невероватне спортисте који су овде у просторији. Сви који су направили велики утицај на свет спорта у 2023. години, сви ви који инспиришете све људе на свету у свим могућим спортовима, вашим скоком, пасом, кошем, свима жеим да вам честитам на номинацијама и на добијеним наградама. Лауреус је специјална организација и заиста сам почаствован што сам имао прилике да примим ову награду. Оснивач академије који је препознао колику снагу има спорт и Нелсон Мандела који је био први председавајући Лауреус, који је рекао да спорт има снагу да промени свет“, рекао је Новак и наставио.
„Битно је да деца бирају спорт, а не улицу. Спорт кроз који могу да развију знање и да крену у правом смеру у свом животу. Хвала академији која у последњих 25 година покушава да унарпеди животе седам милиона деце. Хвала вам на свему, бити део нечега што заиста уједињује свет је фантастично и одакле год да сте, хвала вам. Ви и ја тој деци показујемо како бисмо требали да се односимо у животу, није важно одакле смо и које смо боје. Спорт нас уједињује, спорт нас инспирише. Сваки успех дугујемо нашим породицима, нашим родитељима, нашем тиму. Велико хвала мојој породици, мом тиму“, рекао је Новак Ђоковић, који је ушао у историју као један од највећих спортиста свих времена.
Интересантно је да Ђоковић у 2021. години није добио Лауреус награду иако је и тада, баш као и у 2023. години успео да освоји три гренд слема, када је стигао до јубиларног 20. гренд слема и изједначио се са Рафаелом Надалом.
Овога пута, лауреати на престижну награду осим Ђоковића били су још нападач Манчестер ситија Ерлинг Холанд, аргентински суперстар Лео Меси, тренутно члан Интер Мајамија, атлетичари Мондо Дуплантис и Ноа Лајлс, а ту је и шампион Формуле 1 Макс Ферстапен.
Меси и Ферстапен су већ освајали Лауреус, што није случај са осталим поменутим кандидатима Новака Ђоковића.
Више од 1.000 новинара из 70 земаља за номинације, а онда је преостало њих 69 за ужи избор.
Награда за најбољу спортискињу света отишла је у руке Аитане Бонмбати, фудбалерке Барселоне.
Маракана - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
СПОРТ
Зашто Новак Ђоковић не би могао да поједе траву са „Маракане“? /видео/
Борис Бекер и Новак Ђоковић током Аустралијан опена 2016. - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
СПОРТ
„Нисам сигуран да и Новак зна шта тражи“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала