- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Природњачки музеј добија нову зграду на Ушћу

© Tanjug / PROSTORNI PRIKAZИдејно решење за зграду Природњачког музеја
Идејно решење за зграду Природњачког музеја - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Пројекат академика и професора Бранислава Митровића који предводи тим архитектонског студија „МИТарх“ изабран је као победничко решење за будуће здање Природњачког музеја, у оквиру архитектонско-урбанистичког конкурса за подручје Парка пријатељства на Ушћу, саопштено је из Друштва архитеката Београда.
Награђени пројекат обухвата зграду на чијој фасади се рефлектују обриси оближњег Музеја савремене уметности, панорамски точак, богато озелењене пешачке стазе, пристан за бродиће и веза с Великим ратним острвом.
У раду на пројекту учествовале су и архитекте Ђорђе Алфиревић, Урош Мајсторовић, Душан Грујовић и Душан Међедовић.
Победничко решење је награђено с 2,5 милиона динара, вредност друге награде је 1,25 милиона динара, треће 625.000 динара, а додељена су и два откупа од по 300.000 динара.
Конкурс је расписао Природњачки музеј у новембру прошле године, како би решио вишедеценијски проблем неадекватног смештаја и први пут добио наменску зграду која ће бити изграђена на простору комплекса "Парка пријатељства" у Новом Београду.
На конкурс је стигло 18 идејних решења, а изабрани радови биће основ за израду урбанистичког пројекта за то подручје. Пројекат се реализује под покровитељством Министарства културе Србије.
„У новој згради ћемо наше збирке с око два милиона примерака учинити доступним и видљивим за јавност и бићемо у могућности да интезивније комуницирамо с друштвом о богатом природном наслеђу наше земље, Балкана и света. У Београду се преплићу култура, наука и друштво, и преговара се о одлукама које ће допринети одрживости ресурса наше планете, а Природњачки музеј је незаобилазни део те комуникације“, изјавио је директор Природњачког музеја Славко Спасић поводом одабира идејног решења за нови музејски објекат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала