Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Тражићемо да се повуче предлог резолуције о Сребреници или да чланице УН гласају против ње

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће тражити да се повуче нацрт резолуције о Сребреници или да чланице ГС УН гласају против ње, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и Пандорине кутије.
Вучић је данас организовао пријем за сталне представнике у Уједињеним нацијама, поводом предложене резолуције о Сребреници, о којој би требало да се расправља почетком маја.
„Пре свега, Србија је на свом европском путу, верујем да смо последњих година остварили добре резултате за наше становништво“, рекао је Вучић дипломатама и подсетио да је захваљујући њиховим гласовима Србија победила у гласању за изложбу „Експо 2027“.
„Србија је увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама, верујем да су то главни принципи света сутрашњице“, истакао је Вучић.
Он је оценио да је у свету потребна већа улога УН.
„То је једини начин да обновимо мир и стабилност у свету, увек смо били веома искрени у том погледу, ко год да прекрши међународни поредак, ми то признајемо и на страни смо жртве“, навео је Вучић.

О нацрту резолуције о Сребреници

Председник Србије је говорећи о предлогу резолуције о Сребреници рекао да је нацрт те резолуције рађен уназад шест месеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

„Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима ова резолуција је иницирана иако није донета консензусом, и уперена је против једног народа. Србија је константно и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два председника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници“, рекао је Вучић.

Како је рекао нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.
„Надамо се да то није жеља подносилаца те резолуције јер она неће залечити ране из прошлости већ их продубити. Тражимо да се она у оваквом облику повуче, или да чланице ГС УН гласају против, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и отворити Пандорину кутију“, рекао је Вучић.
Он је рекао да Србија остаје отворена за дијалог и јавну расправу.
„Потребни су нам прави разговори и више разумевања како бисмо ојачали регионалну стабилност и економску сарадњу“, рекао је Вучић.

Верујем да ће ЕУ успети да наметне договорено још 2013. године

Вучић је изјавио да верује да ће се наставити процес дијалога с Приштином и да ће ЕУ успети да наметне нешто што је гарантовано 11 година, а што су све три стране потписале, а то је споразум из 2013. године и најважнији предуслов - формирање ЗСО.
Он је рекао да се нада да ће то остати предуслов за чланство Приштине у Савету Европе.
Како је нагласио, Србија је као оснивач Уједињених нација била посвећена Повељи УН и да верује да су то главни принципи света сутрашњице.
„Када неко каже да нам треба мање УН, ми кажемо да нам треба већа улога УН, јер је то једини начин да повратимо стабилност и мир у свету. Ко год прекрши међународни поредак ми то кажемо и ко год је жртва ми смо на његовој страни“, рекао је председник Србије.
Председник Србије у Њујорку има низ састанака и консултација са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о Сребреници.
Он се данас обратио на седници Савета безбедности УН посвећеној стању на Косову и Метохији и подсетио да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана. Указао је да власти у Приштини стварају неподношљиве услове за живот Срба и других неалбанаца.

Показаћемо свету како се штите национални и државни интереси Србије

Вучић је вечерас рекао да ће се Србија борити у Уједињеним нацијама да заштити своје националне интересе и да ће показати целом свету како штити своје државне и националне интересе.
"Пред нама је тешко време, али било да изгубимо формално, готово сам сигуран да ће то бити уз невелику разлику и сигуран сам да ћемо показати свету како се штите национални и државни интереси наше земље. Хвала свима за пажњу, хвала свима на љубави према Србији", изјавио је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић је данас учествовао на седници Савета безбедности посвећеној шестомесечном извештају УНМИК-а о Косову и Метохији, након чега је делегација Србија направила пријем у УН, на коме је према Вучичевим речима било 125 званица.
"Срећан сам због тога што смо се борили и хоћу да кажем свим људима у Србији да сам само једну ствар обећао пре поласка у Њујорк. А то је да ћемо да се боримо до последњег тренутка без обзира на све личне и било какве друге ризике. Хоћу да се захвалим свим људима који су радили и који су спремали седницу Савета безбедности, који су ми помогли да се супротставим нечему што је изгледало као намештаљка, као политичко позориште", поручио је Вучић.
Захвалио је свим људима у Србији који су, како је истакао, веровали у своју земљу, који су веровали у своје руководство и који знају, како каже, да ће Србија на крају да победи.
"Наша борба никада неће престати. Хвала људима на огромној подршци и љубави коју показују према нашој Србији. Победиће Србија!", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала