- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: НАТО и Европска унија врше притисак на чланице ЕУ да предају ПВО системе Украјини

© Фото : Wikipedia/Glenn FawcettПатриот систем противракетне одбране
Патриот систем противракетне одбране - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Грчка и Шпанија су под јаким притиском НАТО-а и Европске уније које захтевају од њих да предају своје ПВО системе Кијеву, јер „њихове потребе нису толико велике као потребе Украјине“, пише „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.
Како се наводи у чланку, лидери ЕУ искористили су прилику на самиту прошле недеље у Бриселу да лично убеде премијере Шпаније и Грчке, Педра Санчеза и Киријакоса Мицотакиса, да пошаљу један део ПВО система Кијеву.

„Двама лидерима, чије оружане снаге заједно располажу са више од десет система ‘патриот’, као и другим системима, као што је С-300, речено је да њихове потребе нису тако велике као потребе Украјине и да се они не суочавају ни са каквом директном претњом“, пише „Фајненшел тајмс“.

Према речима званичника, мањи притисак се врши на Пољску и Румунију, које такође имају ПВО системе „патриот“, узимајући у обзир њихов „осетљивији положај“ на граници са Украјином.
Лист пише да Украјина у овом моменту има најмање три „патриота“. Претходно је Берлин објавио да ће јој послати још један.
Званичници сматрају да ће се притисак на земље, према очекивањима, појачати на састанку министара спољних послова и министара одбране ЕУ на данашњем састанку у Луксембургу.
Истиче се да је Кијев нарочито заинтересован за системе С-300 које поседује Грчка.
„Искрено говорећи, има земаља којима ПВО системи нису много неопходни. Од сваке државе ће бити тражено да одлучи шта може да издвоји и пошаље Украјини“, рекао је један дипломата ЕУ, који је учествовао у припреми састанка.
Издање истиче да ће тема Украјине бити главна на данашњем састанку шефова дипломатија ЕУ. Према речима европског званичника, најважнија дискусија биће покренута на тему шта чланице ЕУ могу да ураде по питању подршке Кијеву.
Претходно је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио да је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба „очајнички“ тражио од њега седам система патриот. Накнадно је Кулеба рекао у интервјуу издању Вашингтон пост да његова „добра“ дипломатија није имала успеха и да сада планира да од Запада оштро тражи ПВО системе „патриот“.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала