- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски се наљутио на савезнике: Помажете Израелу, а где смо ту ми

© AP Photo / Louise DelmotteВладимир Зеленский во время визита в Японию на саммит G7. Архивное фото
Владимир Зеленский во время визита в Японию на саммит G7. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Западне земље показале су цинизам пружањем помоћи Израелу током иранског напада, али то исто нису урадили и за Украјину у сукобу са Русијом, рекао је украјински председник Владимир Зеленски у интервјуу француском блогеру Хугу Траверсу (YouTube-канал HugoDécrypte).
Према речима шефа државе, он има питања за САД, Француску и Велику Британију, које су пружиле помоћ Израелу.
„Ако земље саме не помажу Украјини, јер се плаше да ће доћи до рата са Русијом, то значи да се оне заиста плаше Русије. А ако земље пружају такву помоћ Израелу, то указује да су уверене да неће бити рата са Ираном. То је цинизам“, рекао је Зеленски.
Додао је да га је начин на који су савезници помогли Израелу шокирао. Према речима Зеленског, он не разуме „шта није у реду са Украјинцима“. Он је подсетио да је Израел добио помоћ, иако није члан НАТО-а и не постоји формални споразум између њега и, на пример, Француске (постоји са САД).
Иран је у ноћи 14. априла напао Израел стотинама ракета и дронова као одговор на његов напад на конзулат Исламске Републике у Сирији. Друге земље су помогле Израелу да одбије напад: америчке снаге су уништиле више од 80 дронова и најмање шест балистичких пројектила, саопштила је америчка Централна команда. Француски председник Емануел Макрон известио је да су француске снаге пресреле иранске беспилотне летелице „на захтев Јордана” када су летеле изнад његовог ваздушног простора.
Зеленски је након удара рекао да западне земље могу да заштите Украјину на исти начин као Израел. Он је истакао да његова одбрана не захтева „активирању петог члана (по коме се напад на било коју чланицу Северноатлантске алијансе сматра нападом на све – РБК)“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала