- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Девет моћних Српкиња за девет медаља на Европском првенству

© Фото : БСС/Драгана СтјепановићСара Ћирковић
Сара Ћирковић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
Пратите нас
На Европском првенсту у боксу које се одржава у Београду српске боксерке Сара Ћирковић, Кристина Нађ Варга, Нина Радовановић, Драгана Јовановић и Анђела Бранковић, Наталија Шадрина, Милена Матовић, Кристина Калухова и Николина Гајић обезбедиле су Србији још девет медаља.
Чак девет српских боксерки победило је у четвртфиналима чиме су обезбедиле најмање бронзана одличја.
Најпре је славила Кристина Нађ Варга која је у категорији до 48 килограма победила Лилу Шелецки из Мађарске.
„Јако сам срећна јер први пут боксујем на Европском првенству за сениоре и сениорке и драго ми је што сам обезбедила медаљу за Србију. У следећем мечу ћу боксовати са Бугарком и идем ка томе да узмем злато. Доста је јака конкуренција иако неке репрезентације не желе да учествују због бојкота. Доста има јаких боксерки и боксерских сила“, истакла је Варга.
У категорији до 50 килограма Нина Радовановић била је боља од Марјоне Савријеве која је други носилац.
„Имала сам много већи стрес него у првом мечу јер сам боксовала за медаљу. Узбудила сам се кад сам чула да сам добила прве две рунде и онда сам целу причу завршила нокдауном у трећој рунди. Следећа противница је моја пријатељица из Бугарске, познајемо се добро и заједно смо се припремале за ово првенство. Што се мене тиче ја сам спремна за даљу борбу и много ми значи што се све ово дешава у Београду“, рекла је Радовановићева.
У четвртфиналном сусрету у категорији до 54 килограма сјајна Сара Ћирковић елиминисала је Молдавку Јулију Короли.
„Осећам се сјајно, имала сам мало притиска с обзиром да ми је први меч на Европском првенству, али све је било како је и требало. Конкуренција је јака и спремна сам на све. Позивам све љубитеље бокса, а и уопште спорта, да дођу и да нам дају подршку у освајању медаља“, истакла је Ћирковићева.
Највећи успех у каријери остварила је у категорији до 52 килограма Драгана Јовановић која је била боља од Белорускиње Јулије Апанасовић.
„Ово је превише емотивно за мене, мој највећи успех до сад. Трудила сам се до самог краја, нисам дозволила противници да ме надмудри њеном тучом и стилом. Све ово би било немогуће без мог тренера Стојана Кнежевића. Хвала Ненаду Боровчанину и мојој породици што су уз мене и што су ми дали снагу да ово изгурам. Сад имам још већу жељу и мотивацију и надам се да ћу бити првакиња Европе“, рекла је Јовановићева.
Седма медаља за Србију, а пета у женском боксу изборена је од стране Анђеле Бранковић која је у категорији до 57 килограма победила Кахраман Есре Јулдзис, турску боксерку.
„Имала сам добру тактику од самог почетка с обзиром да је била другачија од мог стила боксовања. Од почетка сам знала да је противница озбиљна. Била је јако неизвезна борба. У последње време сам имала пар пораза након чега сам се доста припремала и извукла поуку из свега тога. Можда је и боље што ми је први меч био тежак јер ће после све бити лакше. Чекају нас јако добри и квалитетни мечеви, због тога позивам све људе да нас бодре“, изјавила је Бранковићева.
У другој сесији Наталија Шадрина у категорији до 60 килограма савладала је Иркињу Кели Ен Харингтон.
„Задовољна сам победом, веровала сам у себе и боксовала добро, храбро, тактички. Срећна сам, имам сјајну подршку и тима и свих овде, то ми је додатна мотивација да будем још боља и јача. Противиница јесте велика шампионка, боксовале смо 2-3 пута до сада и остао је један реванш за мене ка њој, а ја сам сама себи највећи ривал, верујем да ћу овог пута бити у моју корист“, истакла је Шадрина.
Уследила је победа Милене Матовић у четвртфиналу категорије до 66 килограма против Шахлу Алахвердијеве из Азербејџана.
„Меч је био доста тежак, била је присутна и та еуфорија с обзиром да сам боксовала за медаљу која је круна моје каријере. Надам се да сам одрадила добар део тактике и да се публици и тренерима свидео сам меч. Биће тешко у наставку, али Боже здравља идемо корак по корак до злата“, рекла је Матовићева.
У категорији до 63 килограма Кристина Калухова била је доминантна против Ани Јулије Јени.
„Прва борба је увек тешка и зато није било сасвим лако. Неће бити сасвим лако ни у наставку, али сам максимално спремна за све ситуације. Надам се да ћу освојити медаљу“, истакла је Кулухова.
За крај дана Николина Гајић је после велике борбе сломила отпор Литванке Габријеле Стонкуте у конкуренцији до 75 килограма.
„У почетку смо се уигравале, након што сам ушла у ритам успела сам да извучем победу. Срећни смо што смо данас остварили скоро стопостотни учинак. Јуче ми је било мало лакше зато што је противница данас била много јача“, закључила је Гајићева.
Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
СПОРТ
Олга и Хамад у главном жребу Мадрида – први пут у каријери
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала