Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић поручио Западу: Имаћете озбиљног противника

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће оне земље које буду подносиле резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама, уз више моћи и новца него што може да се замисли, имати озбиљног противника у "малој земљи" која се дрзнула да брани истину.
Он је новинарима, након састанака у УН, рекао да је Србија показала да жали због тог трагичног догађаја и да се залаже да се починиоци злочина казне, али да се не слаже да се на народ ставља печат.
"Немојте да доносите колективну пресуду, то неће допринети учвршћивању мира, већ додатним поделама. Е сад, за нас у Србији, ако би неко рекао нисте ни поменути, па нисмо, али сви знамо у чему ја реч. И сви знамо како ће се то злоупотребљавати у будућности. Друга наша обавеза је да бранимо интегритет српског народа, не вређајући притом никога другог и не чинећи ништа лоше против било кога другога", рекао је Вучић.
Он је навео да је имао у Њујорку разговоре са великим бројем званичника афричких, латиноамеричких и карипских земаља, као и да су представници страних земаља на пријему који смо организовали добили наш нон-пејпер и образложење о нацрту резолуције о Сребреници.
"Састао сам се данас са тројицом председника, једним премијером афричких земаља, телефонски у зоом конференцијском формату. Имали смо овде велика два састанка и поносан сам на изузетно присуство људи из Африке, били су представници 22 земље, при томе ја сам разговарао са још тројицом лидера, тако да је било 25 афричких земаља, што је негде око 48 одсто укупног броја афричких земаља", рекао је Вучић новинарима.
Каже да је још десет њих било јуче на пријему где су добили наш нон-пејпер и наше образложење.
"И још ћу имати састанака овде. И после тога смо имали састанак са латиноамеричким земљама и карипским, којих је укупно 32, а само на нашем састанку њих је било 21, тако да је био највећи број њих на овом брифингу, како се то погрешно назива, јер је то разговор са пријатељима", рекао је Вучић.
Он је навео да је Србија покушала да објасни своју позицију.
"Сада први пут на овакав начин могу да говорим зашто се Србија, иако мала земља, иако знамо да немамо готово никакве шансе, јер ми сада осећамо оно што ви не можете да видите, колико се притисак појачава на све ове земље и они који су нам рекли да ће бити против, неки кажу да су уздржани, али појављује се много других који кажу да су били за па ће сада бити уздржани и неки нови који ће да буду против", рекао је Вучић.
Поручио је да ће борба бити до последњег дана.
"Али хоћу да људи у Србији буду поносни на једну ствар и ја сам захвалан свим људима који овде раде, ми смо довели део људи из Београда који се укључио, који се боре буквално даноноћно, то је као када имате једну радионицу, то је данас наша мисија овде у Њујорку", навео је Вучић.
Истакао је да ту пршти од позитивне енергије и да се људи боре за своју земљу, за свој народ.
И хвала им на тој изузетној енергији, поручио је Вучић.

Ако успемо да имамо и велики број уздржаних, био би то херојски успех

Вучић је рекао да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.
Он је за РТС рекао да када и успе код малих земаља да их убеди и објасни им стварну слику, велике земље прете и притискају, па и ти који све разумеју, пређу у уздржане.
"За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успех. Ја се надам да то није немогуће", рекао је Вучић.
Он је рекао да у тим покушајима Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље - САД и Немачку која то највише гура, Енглеску, Француску.
"И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису анти муслимански настројени", рекао је Вучић.

Захвалост свима који помажу

Он је рекао да је захвалан свима који помажу Србији у Уједињеним нацијама (УН) по питању резолуције о Сребреници, али да у том погледу највише помаже углед Србије који нико не треба да потцењује.
"Ми смо захвални свима који нам помажу, али највише углед Србије помаже. Господин (амбасадор Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј) Небензија је рекао да ће да помогне. Сутра ћу имати билатерални састанак са кинеским представником. Уверен сам да ће Народна Република Кина као пријатељ да помогне", рекао је Вучић.
Он је истакао да су притисци на Србију све већи, али да је важно да Србија покуша да се у коначном гласању види да је већи део земаља био или уздржан или против, иако ће предлагачи резолуције у сваком случају прогласити победу.
"Важно је из моралних разлога да то буде случај. Ово је најтеже питање за нас, а да је питање Косова и Метохије, било би нам много лакше у УН. Разлика у нашу корист би била значајна", рекао је Вучић.

Боримо се за КиМ у немогућим условима

Вучић је рекао да, иако је за западни свет питање КиМ решено још 2008. године, ми се 16 година касније, у немогућим условима и даље боримо и нешто покушавамо.
Он је новинарима у Њујорку рекао да су пресуде и око Сребренице и око КиМ донете много раније, да се Србија бори, али и да он не разуме неке у Србији који кажу да бијемо "нечије туђе изгубљене битке", а не да покушавамо да сачувамо образ и понос нашег народа.
"Неки људи ништа не разумеју, али ми смо потпуно посвећени, толико посвећени да то и ви овде присутни можете да видите. Видели сте јуче какву су намештаљку направили. То је шокантно што су радили, па су морали да лажу за те жене. Заиста вам је жао када видите жене силоване и немате шта да кажете на то. Доведени сте у ужасну позицију, али вам нико никада није рекао да је могуће да доводите жртве било ког сукоба. Могли смо читаву ону салу да испунимо жртвама албанског терора", рекао је Вучић.
Додао је да су Албанци били страшно весели јер су успели да их уведу, због чега је било кашњења на почетку.
"Ја сам се питао ко су људи који улазе па их није протокол одмах пустио, а онда смо схватили да су они то договорили и са Американцима и са Словенцима и Швајцарцима и свима осталима. Не зна се ко је био одвратнији, Словенци или не знам ко је други од њих који су јуче говорили. Али и то смо издржали и показали како једна мала земља уме да се бори за свој интегритет против најснажнијих земаља. Јер су правда и истина и по том питању на нашој страни", рекао је Вучић.
Додао је и да ће амбасадор Србије у САД до 2. маја остати у Њујорку, а да ће се он највероватније вратити у земљу на пар дана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала