- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски новинар: Помоћ Украјини може да доведе односе Русије и САД до тачке пуцања

© Sputnik / Alexey Filippovзаставе Русије и САД
заставе Русије и САД - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
Пратите нас
Нови пакет помоћ који су Сједињене Америчке Државе обећале Украјини могао би да доведе до прекида односа између Москве и Вашингтона, сматра бугарски новинар Васил Василев.
САД су забринуте да ће неизбежни крах украјинског председника Владимира Зеленског на крају наштетити америчком лидеру Џозефу Бајдену, стога су решиле да пребаце на Европу одговорност за подршку Кијеву, оценио је Василев.
Међутим, према његовим речима, показало се да Европа није способна да подржи Украјину због чега је Вашингтон одлучио да јој поново пружи помоћ.

„Али, Стара Европа се показала бескорисном у погледу обезбеђивања војне и финансијске подржке коју је тражио Кијев. Упркос свим заклињањима о солидарности са Украјином, Европа је и даље окорели егоиста и похлепна и никада не даје више него што сама успева да добије. Зеленски је почео да губи изузетно брзим темпом. Америка је постала забринута када је видела да је Европа беспомоћна, да се догађаји у Украјини развијају горе него што је замишљала и одлучила је да исправи грешке“, рекао је новинар за телевизију „Евроком“.

С тим у вези, он сматра да ће нови пакет помоћи довести до нових жртава и разарања на обе стране, али да је најгори део – прекид односа између Русије и САД, које ће, како је рекао, довести до нестабилности у целом свету.

„Опасност лежи у том да ће руско-амерички односи достићи тачку пуцања. Свет ће постати напетији. И тако ће бити до избора у САД или неког изненадног исхода који би могао да нас изненади“, закључио је новинар.

С друге стране, бугарски новинар Валентин Кардамски сматра да би испоруке новог наоружања, које САД планирају да обезбеде Кијеву, могле да потрају неколико месеци и да на крају не донесу земљи никаву корист.
„Док то наоружање уопште стигне у Украјину може да прође неколико недеља и чак месеци. Руска војска ће, у међувремену, појачати интензитет напада на, напомињем, не цивилну, већ војну и енергетску инфраструктуру, јер на тај начин уништавају украјинску економију“, рекао је Кардамски за „Евроком“.
Како је рекао, у случају неуспеха, Вашингтон би могао да оптужи Зеленског и да затражи његову смену с власти, јер ће се такав неуспех негативно одразити на резултате Бајдена на предстојећим изборима у Америци.
„Али ако пренета средства не буду Украјини од користи, онда ће демократе морати да траже кривца вероватно у Зеленском, а онда ће, претпостављам, захтевати да га смене. Рећи ће: 'Господине Зеленски, тражили сте новац и добили сте га. Тражили сте системе ПВО – добили сте их. Тенкове сте добили. Где је резултат? Јер, за три месеца већ ћемо бити уочи избора у САД и то ће се негативно одразити на резултате актуелног председника Бајдена“, закључио је он.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Конгрес - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
СВЕТ
Сенат одобрио помоћ Кијеву; Бајден: Оружје креће већ ове недеље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала