- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Почиње акција Српске против серије државних удара у Босни

© Фото : Спутњику уступила РТРСЖељка Цвијановић и Милорад Додик
Жељка Цвијановић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
Пратите нас
Сазивањем седнице Председништва БиХ о пријему тзв. Косова у Савет Европе Жељка Цвијановић је хтела да спречи државни удар, док је намера кривичне пријаве против Златка Лагумџије да се амбасадор БиХ при УН казни за већ изведени мини државни удар, сматра професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Председништво БиХ на седници у уторак није постигло консензус о ставу у вези са аплицирањем тзв. Косова за чланство у Савет Европе. Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић која је иницирала седницу гласала је против, бошњачки члан Денис Бећировић за, а хрватски члан Жељко Комшић био је уздржан.
Жељка Цвијановић поднела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије јер је једнострано и самовољно предузео радње у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлашћења Председништва БиХ.
Лагумџија је тиме, наводи се у пријави, прекорачио своја овлашћења уз директно кршење уставног оквира БиХ и гарантованих права три конститутивна народа у БиХ.

Спречавање државног удара

Општи политички циљ обе иницијативе је да се изразе политике Републике Српске у одређеним спољнополитичким питањима, пре свега уопште, а затим и оним који се тичу непосредно Републике Српске, каже Шолаја за Спутњик.
Гласање у Председништву у ком су три члана гласала апсолутно на различит начин је, у ствари последица уставног права и обавезе Председништва БиХ да води спољну политику, додаје Шолаја.
„Будући да БиХ није признала тзв. Косово као независну државу онда нема ни потребе да га подржи и гласа за његово чланство у Савету Европе. И у том смислу Председништво БиХ заузима став, доноси политичку одлуку како би представник БиХ у Комитету министара требало да гласа. У случају да тај представник гласа супротно, то је практично удар на БиХ и могу практично рећи државни удар.“

Лагумџијин мини државни удар

Слично томе је и ово што је урадио Лагумџија као шеф мисије БиХ при Уједињеним нацијама јер у свим дипломатским представљањима све мисије БиХ, билатералне, а посебно мултилатералне, морале би да следе усаглашене ставове, додаје Шолаја.
А чињеница је да је Лагумџија поднео нешто што није усаглашени став БиХ јер Председништво БиХ о томе није одлучивало нити је разматрало ту његову иницијативу, истиче Шолаја.
„У том раскораку се и крије чињеница да ће одлука о тој Резолуцији и том симболичном дану којим као треба да се одаје пошта Сребреници унети нове конфликте и нове напетости. Односно, нове међунационалне разлике ће бити истакнуте у БиХ тако да је једино што је остало Жељки Цвијановић као члану Председништва да поднесе кривичну пријаву за нарушавање уставног поретка.“
Уколико би Тужилаштво БиХ или Суд БиХ одбили да поступају по кривичној пријави Цвијановићеве, а из авиона се види да је Лагумџија прекршио Устав, онда би то, према Шолаји, практично био још један мини државни удар.

У Босни је све могуће

Шолаја сматра да је Лагумџија самог себе делегитимисао као амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама јер је самом себи дао за право да самоиницијативно подноси иницијативе које дубоко ударају у потребу за стабилношћу БиХ, а све због остваривања интереса једног народа.
Међутим, познавајући ситуацију у БиХ не може са сигурношћу рећи да ли ће Лагумџија одговарати пред судом, додаје Шолаја.
„Једино што се може је да Председништво БиХ делегитимизује и делегализује ту акцију, односно самоиницијативну активност Златка Лагумџије и мислим да би у том смислу требало и да се то образложи и опише Председништву. Али је проблем што се данас–сутра у Председништву БиХ не би гласало јединствено. На крају крајева, имате два члана Председништва која су за подршку те Лагумџијине иницијативе ишла у Њујорк и правила пријем“, закључио је Шолаја.
Погледајте и:
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
РЕГИОН
Додик на скупу у Санкт Петербургу: Српска директно изложена притисцима и сталним санкцијама САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала