- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Први разултати избора у Северној Македонији: Шиљановска Давкова води испред Пендаровског

© AP Photo / Boris GrdanoskiГордана Сиљановска Давкова
Гордана Сиљановска Давкова - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
Пратите нас
Кандидат ВМРО-ДПМНЕ за председника Северне Македоније Гордана Шиљановска Давкова води са 37,80 одсто освојених гласова на данашњим изборима, док је актуелни председник Стево Пендаровски освојио 18,66 одсто подршке бирача, показују први резултати Државне изборне комисије.
Како је објављено на сајту ДИК, од обрађеног 2.091 бирачког места од укупно 3.508 што је 59 одсто обрађеног материјала, Шиљановска Давкова освојила је 197.741 глас, а Пендаровски 97.592 гласа.
Треће место заузима Бујар Османи кога подржава Европски фронт са 15,63 одсто гласова.
Данашњи председнички избори у Северној Македонији су седми по реду, а евентуални други круг предвиђен је за 8. мај, за када су заказани парламентарни избори.
На председничким изборима учествује седам кандидата - пет мушкараца и две жене.
Кандидати су актуелни председник Стево Пендаровски кога подржава СДСМ и коалиција, Гордана Шиљановска Давкова из ВМРО-ДПМНЕ, Биљана Ванковска коју подржава Левица, Максим Димитриевски из покрета Знам, Стевчо Јакимовски из странке Гром, Арбен Таравари из коалиције Вреди и Бујар Османи, којег подржава Европски фронт.
У бирачки списак за председничке изборе уписано је 1.814.317 бирача.
На председничким изборима сучелила су се, као што је то и до сада био случај, кандидати два супротстављена политичка блока левог центра СДСМ и десничарског ВМРО-ДПМНЕ, а унутаралбански политички обрачун води се између Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и осталих политичких партија, које уживају подршку привремених приштинских институција Аљбина Куртија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала