- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ставила вето на америчку резолуцију у СБ УН

© Фото : webtv.unСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
Пратите нас
Русија је ставила вето у Савету безбедности УН на нацрт резолуције САД и Јапана о неширењу оружја за масовно уништење у космосу. Пре тога, Савет безбедности није укључио у текст амандман Москве и Пекинга којим се позива да се трајно спречи распоређивање било каквог оружја у свемиру.
Кина се уздржала од гласања, 13 земаља је гласало за пројекат.
Вашингтон и Токио припремили су нацрт резолуције Савета безбедности УН којом се позивају земље да не праве нуклеарно оружје нити друге врсте оружја за масовно уништење, намењене за распоређивање у орбиту око Земље нити на небеска тела, као и ни за њихово распоређивање у свемиру на било који други начин.
Русија и Кина предложиле су амандман којим се све земље позивају да „предузму хитне мере за трајно спречавање размештања оружја у свемиру и да се спрече претње употребе силе у свемиру, из свемира према Земљи и са Земље према објектима у свемиру“. Међутим, то није прихваћено.
Како је приметио први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански, раније су САД и Јапан одбили да у текст унесу додатак Русије и Кине, који је укључивао позив да се не распоређује никакво оружје у свемир.
Русија ће у блиској будућности поднети сопствени нацрт резолуције, који ће узети у обзир резултате дискусије о америчко-јапанском документу, као и постојећи развој догађаја на ову тему, који је одобрила огромна већина држава чланица УН, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала