- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Застрашујући приручник о употреби вештачке интелигенције за искоришћавање деце пронађен на дарк вебу

© Depositphotos.com / GorodenkoffДаркнет
Даркнет - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
Пратите нас
Вештачка интелигенција је невероватна технологија која може бити од велике помоћи човечанству, не само у смислу повећања ефикасности и продуктивности у раду, већ и у научним открићима која могу да спасу животе. Али постоји и друга, тамна страна коришћења ове технологије, а на једну од њих упозорава се годинама и ради се о тзв. дипфејку (deep fake).
Дипфејк се користи, на пример, у политичким борбама и порнографији, а како је показао недавни извештај „Internet Vatch Foundation“ (ИВФ), ову технологију користе и педофили како би од деце тражили да им пошаљу своје фотографије или да их уцењују за новац.
Оно што је посебно забрињавајуће јесте то што је ИВФ пронашао приручник на дарк вебу за коришћење вештачке интелигенције и АИ алата у сврху искоришћавања деце, пише „Гардијан“.
Помоћу оваквих АИ алата људи на фотографијама могу бити голи, односно на фотографијама на којима је дете у купаћим гаћама или костиму или чак и ако је потпуно обучено, технологија може да скине одећу и креира остатак слике тако да се на фотографији види гола особа, односно наго дете.
Како је интернет, посебно друштвене мреже, препун фотографија деце које постављају родитељи, укључујући и оне са плаже, такве фотографије се лако могу преузети и обрадити помоћу АИ алата за приказивање голих људи.
Неки такве фотографије деле на дарк вебу или их продају, али у последње време педофили и криминалци имају другачију тактику – долазе у контакт с децом и уцењују их. Прете да ће такве фотографије јавно објавити или послати родитељима и пријатељима, осим ако им заузврат не пошаљу своје праве голишаве фотографије или траже новац од њих.
У поменутим упутствима, која су објављена на дарк вебу, помињу се различити алати помоћу којих се могу креирати лажни и сексуални садржаји који изгледају потпуно реално, а аутор тог приручника се чак похвалио да је овим алатима уцењивао девојчице старе 13 година.
Овај пример је само још једно у низу упозорења о опасностима која прете деци у виртуелним просторима, а која могу да униште животе младих. Стручњаци упозоравају да је реч о глобалном проблему са опасним последицама.
Да би се бориле против овога, неке земље су већ донеле законе који криминализују стварање лажне дечје порнографије, због чега је 48-годишњи мушкарац недавно осуђен у Аустралији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала