- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички генерал: НАТО вежбе усмерене против Русије

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Војне обуке разних земаља НАТО, које се одржавају овог пролећа у Европи, спроводе се, „фактички“, против Русије, изјавио је за „Њујорк тајмс“ командант копнених снага Сједињених Америчких Држава у Европи генерал Дерил Вилијамс.
Према информацијама издања, војне обуке НАТО биће најобимније од Хладног рата.
Како је Вилијамс истакао, на претходним оваквим обукама, „име противника“ није навођено, већ је то био измишљени непријатељ.
„Сада, ове године, фактички спроводимо обуке против Руса. Боримо се против нашег потенцијалног противника“, нагласио је генерал.
„Њујорк тајмс“ је објавио да војници НАТО који учествују на маневрима треба да покажу како могу да изгледају „први моменти модерног сукоба великих држава“.
Како наводи дневник, представници националне безбедности такође праве планове за спровођење сајбер ратова, укључујући заштиту интереса САД и НАТО од „могућег сајбер напада на јавну инфраструктуру“.
„Ако би НАТО и Русија ушли у рат, америчка и савезничка војска прво би похрлиле ка балтичким земљама – Естонији, Литванији и Летонији – источном крилу НАТО, како би покушале да блокирају продор руске војске“, тврди издање.
Претходно је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила за Спутњик да маневри НАТО у близини граница Русије повећавају ризике од потенцијалних војних инцидената.
За 26. април планиран је почетак НАТО вежби у Финској, у непосредној близини руско-финске границе.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала