- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Настављен прогон: У Украјини ухапшен игуман Свјатогорске лавре; Реаговала Русија

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСвјатогорска лавра у ДНР
Свјатогорска лавра у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Суд у Украјини одредио је притвор од 60 дана без могућности полагања кауције игуману Свјатогорске лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополиту Арсенију, саопштила је УПЦ.
СБУ је саопштила да је против њега покренула кривични поступак по члану „ширење информација о премештању, кретању или локацији Оружаних снага Украјине“, те да му прети затворска казна до осам година.

„Руска православна црква (РПЦ) апеловала је на међународне организације за људска права да евидентирају хапшење игумана Свјатогорске лавре као још једно кршење права украјинских верника“, саопштило је црквено синодално одељење за везе са јавношћу и медијима Московске патријаршије.

Русија: Предузети мере и ослободити митрополита

С тим у вези, реаговала је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, апелујући на међународне организације да предузму све мере како би митрополит био ослобођен.
„Ово што се догодило је још један недопустив пример насилног напада кијевског режима на канонску Украјинску православну цркву у циљу да уништи православни идентитет вишемилионске пастве. У вези са најновијим злочинима режима украјинског председника Владимира Зеленског против свештенства УПЦ, позивамо организације за људска права да предузму све мере за брзо ослобађање митрополита Арсенија“, рекла је она током брифинга.
Савез православних новинара саопштио је претходно да је Служба безбедности Украјине ухапсила митрополита Арсенија.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала