Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Тешки и напети разговори у Бриселу, Бисљими добацивао - Приштина не жели решење

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Београд након седам сати разговора у Бриселу показао конструктивност, изнео своје предлоге за проналажење решења, али да Приштина не жели решење.
Он је новинарима у Бриселу рекао да ће се наредна рунда дијалога одржати 13. маја.
"Тешки и напети су били разговори, али су били директни што је добро. И ја и експерти смо имали прилику да изнесемо наше предлоге о идејама ЕУ и да решимо питање динара јер је Курти том одлуком угрозио опстанак српског народа. То мора хитно да се решава, у питању је постојање Срба", рекао је Петковић.
Како је рекао све време Београд инсистира на састанцима како би се разговарало и пронашло решење.
"Најновије коментаре на предлоге ЕУ смо урадили и предали Лајчаку у најбољој вери и као такви су оцењени. Све време (Бесник) Бисљими је добацивао правио паралеле, говорио да га не интересују Срби који желе да напусте КиМ већ који желе да се интегришу чиме је потврдио да је политика Куртија да нема наших људи и Срба на КиМ", рекао је Петковић.
Он је рекао и да се нада да ће 13. маја доћи до помака, али да то не зависи од Београда који је показао конструктивност, као и да је свима јасно да је проблем у Приштини.
Петковић је рекао да Приштину интересује само њена агенда и да Београд не жели да учествује у дијалогу у којем Приштина фингира конструктивност.
Он је навео да су, пред одлазак у Брисел, своје предлоге показали представницима међународне заједнице и да су они оцењени као конструктивни, али да су представници Приштине разбили концепт свега и да не желе да се договарају, већ да ствари посматрају само из своје визуре.
"Као да само они постоје. Ако је идеја да пронађемо компромисно решење, то значи да морамо да разумемо једни друге. А како ћемо да разумемо ако стално имате са стране Приштине једностране потезе, а Срби онда одлазе. Онда дођемо до једног тренутка где ће Аљин Курти да каже па нема више Срба, нема више српских институција на КиМ и нема потребе за Заједницу српских општина. Јел то идеја", поручио је Петковћ.
Он је додао да неће да пристану на дијалоге у којима Приштина учествује да би заправо фингира неку врсту конструктивности, као и да су у тим дирекним сусретима у Бриселу на столу идеје које би требало да се разраде, да се види шта треба да се додатно унапреди и с једне и с друге стране да би то могло да постане компромисно решење.
"И свега сам се наслушао свих ових година. Ми ћемо да се боримо за права нашег народа, за достојанство њиховог живота. Трудићемо се да учинимо све, да сачувамо мир и стабилност, јер нам је то у интересу, то је наша политика и пре свега то је оно што и једино може да осигура будућност опстанку нашем народу на КиМ", поручио је Петковић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала